Simple jQuery Dropdowns
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/1677
Title: The sperm DNA damage after cryopreservation of boar semen in relation to post-thawed semen qualities, antioxidant supplementation and boars effects.
Other Titles: การเสียหายของดีเอ็นเอของเซลล์อสุจิของน้ำเชื้อสุกรแช่แข็งสัมพันธ์กับคุณภาพของน้ำเชื้อสุกรแช่แข็งสารต้านอนุมูลอิสระ และพ่อสุกร
Authors: Panida Chanapiwat
Kampon Kaeoket
Padet Tummaruk
Mahidol University. Faculty of Veterinary Science
Keywords: antioxidant;DNA damage;pig;sperm;Open Access article;สารต้านอนุมูลอิสระ;ความเสียหายของดีเอ็นเอ;สุกร;ตัวอสุจิ
Issue Date: 2010
Citation: Thai J Vet Med. Vol.40, No.2 (Jun 2010), 187-193
Abstract: The objectives of the present study were to evaluate the damage of DNA of the frozen-thawed (FT) boar spermatozoa and to investigate the effect of various concentrations of L-cysteine supplementation on the sperm DNA damage. A total of 104 cryopreserved semen samples from twenty-six ejaculates of 16 proven boars were analyzed. Of these samples, each semen sample contained a different concentration of L-cysteine i.e., 0 (n=41), 5 (n=41), 10 (n=11) and 15 (n=11) mM. All of the semen samples were cryopreserved by controlled-rate freezer. The semen was thawed at 50oC for 12 sec and the damage to the sperm DNA was determined using acridine orange (AO) staining. The results revealed that, on average, the DNA damage was observed in 0.5% of the FT boar spermatozoa. DNA damage varied among the boars from 0.0% to 4.0%. The levels of DNA damage were 0.6%, 0.4%, 0.5% and 0.9% in the extenders supplemented with 0, 5, 10 and 15 mM of L-cysteine, respectively (p>0.05). In conclusion, the DNA damage of the FT boar spermatozoa was relatively low. No adverse effect of L-cysteine supplementation up to 10 mM on the damage of the sperm DNA was found. Boar characteristic is the most important factor affecting the damage of the sperm DNA.
metadata.dc.description.abstractalternative: การศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อตรวจประเมินความเสียหายของดีเอ็นเอของเซลล์อสุจิของน้ำเชื้อสุกรแช่แข็งสัมพันธ์กับคุณภาพของน้ำเชื้อแช่แข็งหลังทำละลาย การเติมสารต้านอนุมูลอิสระ แอล-ซีสเทอีน ที่ความเข้นข้นที่แตกต่างกัน และ ความแปรปรวนระหว่างพ่อสุกรแต่ละตัว ทำการตรวจประเมินตัวอย่างน้ำเชื้อสุกรแช่แข็งจำนวน 104 ตัวอย่าง จากพ่อสุกรที่มีความสมบูรณ์พันธุ์จำนวน 16 ตัว แต่ละตัวอย่างถูกถูกแช่แข็งโดยใช้สารละลายที่มีสารแอล-ซีสเทอีน ในความเข้มข้นต่างๆ กัน ได้แก่ 0 (n=41), 5 (n=41), 10 (n=11) และ 15 (n=11) มิลลิโมลาร์ ตัวอย่างน้ำเชื้อทั้งหมดถูกนำไปผ่านกระบวนการแช่แข็งโดยเครื่องควบคุมอุณหภูมิ และถูกทำละลายที่ 50 องศาเซลเซียส นาน 12 วินาที และ ทำการตรวจประเมินความเสียหายของดีเอ็นเออสุจิโดยการใช้สีย้อมอะคริดีน ออเรนจ์ ผลการศึกษาพบว่าสัดส่วนความเสียหายของดีเอ็นเอของเซลล์อสุจิของน้ำเชื้อสุกรแช่แข็งมีค่าเฉลี่ย 0.6% โดยสัดส่วนความเสียหายของดีเอ็นเออสุจิอยู่มีความแปรปรวนระหว่างพ่อ สุกรแต่ละตัว ตั้งแต่ 0.0 ถึง 4.0% การเติมสารซีสเทอีนในสารละลายเลี้ยงเชื้อทำให้เกิดความเสียหายของดีเอ็นเอของเซลล์อสุจิเพียงเล็กน้อย โดย มีค่าเฉลี่ย 0.6% 0.4% 0.5% และ 0.9% ในกลุ่มที่เสริมสารซีสเทอีนในปริมาณ 0 5 10 15 มิลลิโมลาร์ ตามลำดับ สรุปได้ว่ากระบวนการแช่แข็งน้ำเชื้อสุกรมีผลต่อความเสียหายของดีเอ็นเอของเซลล์อสุจิสุกรเพียงเล็กน้อย การเสริมสารซิสเตอีนในนำเชื้อพ่อสุกรแช่แข็ง ไม่มีผลกระทบต่อการเสียหายของดีเอ็นเอของอสุจิพ่อสุกร พ่อสุกรเป็นปัจจัยที่สำคัญที่มีผลต่อความเสียหายของดีเอ็นเออสุจิ
URI: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/1677
metadata.dc.identifier.url: http://www.vet.chula.ac.th/dept/tjvm/full_text/v40/v402/402_PDF/08%20TJVM_40_2_Original5panida%20revised.pdf
ISSN: 0125-6491
Appears in Collections:VS-Article

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vs-ar-kampon-2010.pdf238.26 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.