Simple jQuery Dropdowns
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/1679
Title: Effect of L-cysteine on Chilled carp (Cyprinus carpio) semen qualities.
Other Titles: ผลของ L-cysteine ต่อคุณภาพของน้ำเชื้อปลาคาร์พ (Cyprinus carpio) แช่เย็น
Authors: Kan Kledmanee
Somrat Taweedet
Prawporn Thaijongruk
Panida Chanapiwat
Kampon Kaeoket
Mahidol University. Faculty of Veterinary Science. Department of Clinical Sciences and Public Health. Semen Laboratory
Keywords: antioxidant;carp;L-cysteine;semen extender;Open Access article;สารต้านอนุมูลอิสระ;ปลาคาร์ฟ;แอลซีสเทอีน;สารละลายเจือจางน้ำเชื้อ
Issue Date: 2013
Citation: The Thai Journal of Veterinary Medicine. Vol.43, No.1 (Mar 2013), 91-97
Abstract: The aim of the present study was to study the effects of L-cysteine on chilled carp (Cyprinus carpio) semen qualities. Pooled semen samples were prepared from eight fish, and divided into five groups according to the concentrations of L-cysteine as follows: 0 (T1), 0.5 (T2), 1.0 (T3), 1.5 (T4) and 2 (T5) mM. The sperm motility, duration of sperm motility and sperm viability were evaluated at 0, 12, 24, 48, 72 hours after chilled storage. Comparing between treatment and control groups, the percentage of sperm motility, duration of sperm motility and the percentage of sperm viability in the treatment groups were significantly higher than the control group (p < 0.05). Considering over a period of time after chilled storage, modified Kurokura’s extender plus L-cysteine groups were able to maintain carp semen qualities (motility, duration of motility and viability) up to 24 hour. Comparing all concentrations of L-cysteine, at 24 hour after chilled storage, the optimal concentration of L-cysteine was found at 1 mM. In conclusion, supplementation of L-cysteine at 1 mMol in modified Kurokura’s extender can be recommended for carp semen chilled storage.
metadata.dc.description.abstractalternative: การทดลองนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของสารแอลซีสเทอีนต่อคุณภาพของน้ำเชื้อปลาคาร์พแช่เย็น ทำการเก็บน้ำเชื้อจากปลาคาร์พจำนวน 8 ตัวและนำตัวอย่างน้ำเชื้อมารวมกัน และแบ่งออกเป็น 5 กลุ่มทดลองโดยจำแนกตามความเข้มข้นของสารแอลซีสเทอีน ได้แก่ ความเข้มข้น 0 (T1), 0.5 (T2), 1.0 (T3), 1.5 (T4) และ 2 (T5) มิลลิโมลาร์ ทำการตรวจประเมินการเคลื่อนที่ของตัวอสุจิ ระยะเวลาในการ เคลื่อนที่ของตัวอสุจิ และอัตราการรอดชีวิตของอสุจิ ที่ระยะเวลา 0 12 24 48 และ 72 ชั่วโมงภายหลังจากการแช่เย็น จากผลการทดลอง เมื่อเปรียบเทียบระหว่างกลุ่มควบคุมและกลุ่มทดลองพบว่า กลุ่มทดลองมีเปอร์เซ็นต์การเคลื่อนที่ของตัวอสุจิ ระยะเวลาในการเคลื่อนที่ของตัวอสุจิและอัตราการรอดชีวิตของตัวอสุจิที่สูงกว่ากลุ่มควบคุมอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p < 0.05) เมื่อพิจารณาระยะเวลาในการแช่เย็น พบว่าสารละลายน้ำเชื้อ modified Kurokura ที่เสริมด้วยสารแอลซีสเทอีน สามารถช่วยเก็บรักษาคุณภาพของน้ำเชื้อปลาคาร์พได้ถึง 24 ชั่วโมง และจากการทดลองเสริมสารแอลซีสเทอีนที่มีความเข้มข้นระดับต่างๆ กันพบว่า ความเข้มข้นที่เหมาะสมสำหรับการเก็บรักษาน้ำเชื้อปลาคาร์พแช่เย็นคือที่ระดับความเข้มเข้น 1 มิลลิโมลาร์ จากผลการทดลองนี้สรุปได้ว่าการเสริมสารแอลซีสเทอีนที่ความเข้มข้น 1 มิลลิโมลาร์ในสารละลายน้ำเชื้อ modified Kurokura สามารถนำไปใช้ในการเก็บรักษาน้ำเชื้อปลาคาร์พแช่เย็นได้
URI: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/1679
metadata.dc.identifier.url: http://www.tci-thaijo.org/index.php/tjvm/article/view/9541/8620
ISSN: 0125-6491
Appears in Collections:VS-Article

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vs-ar-kan-2013.pdf238.63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.