Simple jQuery Dropdowns
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/1682
Title: DHA analysis in different types of egg yolks: Its possibility of being a DHA source for boar semen cryopreservation.
Other Titles: การวิเคราะห์กรดไขมันชนิด DHA ในไข่แดงชนิดต่างๆ: ความเป็นไปได้ในการเป็นแหล่งของ DHA สำหรับการแช่แข็งน้ำเชื้อสุกร
Authors: Kampon Kaeoket
Panida Chanapiwat
Mahidol University. Faculty of Veterinary Science. Department of Clinical Sciences and Public Health. Semen Laboratory
Keywords: boar semen;cryopreservation;docosahexaenoic acid (DHA);egg yolk;fatty acids;Open Access article;น้ำเชื้อพ่อสุกร;การแช่แข็ง;กรดไขมันชนิดดีเอชเอ;ไข่แดง;กรดไขมัน
Issue Date: 2013
Citation: Thai J Vet Med. Vol.43, No.1 (Mar 2013), 119-123
Abstract: The aim of this study was to investigate the concentrations of Docosahexaenoic acid (DHA) in DHA enriched hen egg yolk (H-DHA) in comparison with egg yolk from chicken, duck, quail, ostrich and crocodile in order to find a source of DHA for boar semen cryopreservation. A pool (10 eggs in each) of DHA enriched hen egg yolk and egg yolks from chicken, duck, quail, ostrich and crocodile were analyzed for fatty acids profile at the Nutrition Laboratory, Mahidol University. Comparing all egg yolks, the highest DHA concentration in egg yolk was found in H-DHA egg yolk (3.7% of total fatty acid) and the lowest was found in ostrich egg yolk (0.4% of total fatty acid). Comparing DHA concentration in all egg yolks (not including H-DHA egg yolk), the highest DHA concentrations were found in duck egg yolk (1.8% of total fatty acid) and quail egg yolk (1.5% of total fatty acid),respectively. In conclusion, H-DHA, duck and quail egg yolks can be an abundant source of DHA for boar semen cryopreservation.
metadata.dc.description.abstractalternative: การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อตรวจประเมินความเข้มข้นของกรดไขมันไม่อิ่มตัวชนิดโดโคซาเฮกซาอีโนอิค (Docosahexaenoic acid, DHA) ในไข่แดงที่มาจากไข่ไก่ที่อุดมด้วยกรดไขมันชนิดโดโคซาเฮกซาอีโนอิกปริมาณสูง (H-DHA) เปรียบเทียบกับไข่แดงที่มาจากไข่ไก่ ไข่เป็ด ไข่นกกระทา ไข่นกกระจอกเทศ และไข่จระเข้ เพื่อหาแหล่งของกรดไขมันชนิดโดโคซาเฮกซาอีโนอิคที่เหมาะสมสำหรับกระบวนการแช่แข็งน้ำเชื้อพ่อสุกร โดยนำไข่ทั้งหมดจำนวน 10 ฟองจากสัตว์แต่ละชนิด แยกไข่แดงออกจากไข่ขาวเพื่อนำไปวิเคราะห์ผลของกรดไขมันชนิดต่างๆ ที่สถาบันวิจัยโภชนาการ มหาวิทยาลัยมหิดล ผลการทดลอง เมื่อเปรียบเทียบความเข้มข้นของกรดไขมันโดโคซาเฮกซาอีโนอิคในไข่แดงทั้งหมดนั้นพบว่า ความเข้มข้นของกรดไขมันโดโคซาเฮกซาอีโนอิคสูงที่สุดในไข่แดงจาก H-DHA (3.7% ของกรดไขมันทั้งหมด) ในขณะที่ไข่นกกระจอกเทศมีระดับความเข้มข้นของกรดไขมันโดโคซาเฮกซาอีโนอิคต่ำที่สุด (0.4% ของกรดไขมันทั้งหมด) และเมื่อเปรียบเทียบความเข้มข้นของกรดไขมันโดโคซาเฮกซาอีโนอิคในไข่แดงทั้งหมด (ไม่รวมไข่ไก่จาก H-DHA) พบว่าไข่แดงจากไข่เป็ดมีระดับความเข้มข้นของกรดไขมันโดโคซาเฮกซาอีโนอิคสูงที่สุด (1.8% ของกรดไขมันทั้งหมด) รองลงมาคือไข่แดงจากนกกระทา (1.5% ของกรดไขมันทั้งหมด) จากผลการทดลองครั้งนี้สรุปได้ว่า ไข่แดงจาก H-DHA ไข่เป็ด และไข่นกกระทาสามารถนำไปใช้เป็นแหล่งของกรดไขมันโดโคซาเฮกซาอีโนอิคสำหรับกระบวนการแช่แข็งน้ำเชื้อพ่อสุกรได้
URI: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/1682
metadata.dc.identifier.url: www.tci-thaijo.org/index.php/tjvm/article/download/9564/8635
ISSN: 0125-6491
Appears in Collections:VS-Article

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vs-ar-kampon-2013.pdf198.36 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.