Simple jQuery Dropdowns
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/2540
Title: โภชนาการต้านโรคกระดูกพรุน
Other Titles: Nutrition for protection against osteoporosis
Authors: วราภรณ์ เสถียรนพเก้า
Warapone Satheannoppakao
มหาวิทยาลัยมหิดล. คณะสาธารณสุขศาสตร์. ภาควิชาโภชนวิทยา
วราภรณ์ เสถียรนพเก้า
Keywords: โรคกระดูกพรุน;อาหาร;โภชนาการ;Osteoporosis;Food;Nutrition;Open Access article;วารสารสาธารณสุขศาสตร์;Journal of Public Health
Issue Date: 2550
Citation: วารสารสาธารณสุขศาสตร์. ปีที่ 37, ฉบับที่ 3 (2550), 228-238
Abstract: โรคกระดูกพรุนเป็นภาวะที่มีการลดลงของมวลกระดูกร่วมกับการเสื่อมทางโครงสร้างของเนื้อเยื่อกระดูกพบทั้งในเพศหญิงและชาย โดยความชุกของโรคสูงสุดเมื่อเข้าสู่วัยสูงอายุ โรคกระดูกพรุนเป็นโรคที่รักษาไม่หาย การรักษาในปัจจุบันทำได้เพียงชะลอการเสื่อมของกระดูก การป้องกันและการเสริมสร้างมวลกระดูกและคุณภาพของกระดูกตั้งแต่วัยเด็กจึงเป็นสิ่งที่ต้องให้ความสำคัญ ปัจจัยที่เกี่ยวข้องกับกระบวนการสร้างและสลายของกระดูก ประกอบด้วย 1) สารอาหาร ได้แก่ แร่ธาตุ วิตามิน โปรตีน เป็นต้น ซึ่งเป็นสิ่งจำเป็นต่อการส่งเสริมและขัดขวางการสะสมของมวลกระดูก 2) ฮอร์โมน ได้แก่ โกรว์ธ ฮอร์โมน โกนาดอล สเตอรอยด์ ฮอร์โมน เป็นต้น มีบทบาทสำคัญในการควบคุมการสร้างและสลายของกระดูก และ 3) การออกกำลังกายเพื่อช่วยสะสมมวลกระดูกและเพิ่มความหนาแน่นของแร่ธาตุในกระดูก แนวทางปฏิบัติในการต้านโรคกระดูกพรุนได้แก่ การเลือกบริโภคอาหารที่เป็นแหล่งสำคัญของสารอาหารและสารประกอบในอาหารที่เกี่ยวข้องกับการสร้างเสริมและรักษามวลกระดูก เช่น นมและผลิตภัณฑ์ ถั่วและผลิตภัณฑ์ เนื้อสัตว์และไข่ ผักและผลไม้ เป็นต้น การจำกัดการบริโภคอาหารที่มีส่วนประกอบของโซเดียมสูง การงดดื่มเครื่องดื่มแอลกฮอล์ การจำกัดการดื่มเครื่องดื่มที่มีส่วนผสมของคาเฟอีน การออกกำลังกายอย่างสม่ำเสมอ การรับแดดอ่อนๆ การรักษาน้ำหนักตัวให้อยู่ในระดับที่เหมาะสม และการนอนหลับพักผ่อนให้เพียงพอ Osteoporosis is a condition of the bone mass declination along with deterioration of bone microarchitecture, which can be found in both women and men. Its prevalence increases with advanced age. Osteoporosis cannot be permanently cured. The best current treatment only slows down the bone deterioration. Prevention of osteoporosis and promotion of bone mass and quality must be paid attention to from early youth onward. Factors related to bone remodeling and resorption consist of 1) nutrients, i.e. minerals, vitamins, protein, etc. are essential both to promote and inhibit the accumulation of bone mass; 2) hormones, i.e. growth hormones, gonadal steroid hormones, etc. have important roles in controlling bone remodeling and resorption processes; and 3) exercise facilitates the bone mass accumulation and increases the bone mineral density. The guidelines for protecting bone against osteoporosis include a selection of food sources highest in nutrients and chemical compounds functioning as aids to bone health promotion and maintenance such as milk and products, legume and products, meat and eggs, vegetable and fruit, as well as a reduction in eating foods containing high sodium; an abstinence from alcohol consumption; a limitation on drinking caffeine beverages; regular exercise; low-intensity sunlight exposure; optimal weight maintenance; and adequate sleep.
URI: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/2540
metadata.dc.identifier.url: http://www.ph.mahidol.ac.th/phjournal/journal/37_3/08.pdf
ISSN: 0125-1678
Appears in Collections:PH-Article

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ph-ar-warapone-2550.pdf84.01 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.