Simple jQuery Dropdowns
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/2985
Title: Physical activity, dietary habits and blood pressure of hypertensive patients in Phutthamonthon district, Nakorn Pathom province, Thailand
Other Titles: กิจกรรมการเคลื่อนไหวร่างกาย บริโภคนิสัยและความดันโลหิตของผู้ป่วยภาวะความดันโลหิตสูงในโรงพยาบาลอำเภอพุทธมณฑล จังหวัดนครปฐม ประเทศไทย
Authors: Mandal, Ganesh Kumar
Wirat Kamsrichan
วิรัตน์ คำศรีจันทร์
Napaporn Sowattanangoon
นภาพร โสวัฒนางกูร
Mahidol University. ASEAN Institute for Health Development
Napaporn Sowattanangoon
Keywords: Physical activity;Dietary habits;Blood pressure;Hypertension;Thailand;Open Access article;Journal of Public Health and Development;วารสารสาธารณสุขและการพัฒนา
Issue Date: 2009
Citation: Journal of Public Health and Development. Vol.7, No.3 (2009), 29 - 42
Abstract: Hypertension is an important and major risk factor of many diseases and is rapidly emerging as a major public health problem in developing countries, including Thailand. This hospital based cross sectional study of 153 hypertensive patients aged forty five years and above was conducted at the Phutthamonthon District Hospital in Thailand. The research objective was to ascertain the extent and nature of physical activity of hypertensive patients and their dietary habits, and to examine the relationship of these behavioral factors with hypertension. This research revealed that the majority of patients were leading sedentary lifestyles and consuming unhealthy diets. Lifestyle related risk factors, particularly excess body weight and low levels of physical activity, were evident in hypertensive patients. A statistically significant negative (inverse) linear relationship was found between vegetable consumption and diastolic blood pressure (r = -0.185, p < 0.05). Although the study found no significant relationships between physical activity or other dietary habits, and hypertension, about 70% of participants reported adding salt to cooked food whereas 94% of them added fat to cooked food. In a Thai population living at Phutthamonthon district, a high vegetable intake is inversely associated with blood pressure level.
metadata.dc.description.abstractalternative: ภาวะความดันโลหิตสูงเป็นปัจจัยเสี่ยงที่ก่อให้โรคเรื้อรังต่างๆและเป็นปัญหาทางสาธารณสุข ในประเทศกำลังพัฒนา รวมถึงประเทศไทยด้วย การวิจัยครั้งนี้เป็นการศึกษาแบบตัดขวางโดยใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือเก็บข้อมูล ในกลุ่มผู้ป่วยความดันโลหิตสูงอายุ 45 ปี ขึ้นไป จำนวน 153 คน ของโรงพยาบาลอำเภอพุทธมณฑล จังหวัดนครปฐม วัตถุประสงค์ของการวิจัยเพื่อทราบคุณลักษณะกิจกรรมการเคลื่อนไหวร่างกาย และนิสัยการยริโภคอาหารของกลุ่มผู้ป่วยความดันโลหิตสูง รวมทั้งทดสอบความสัมพันธ์ของตัวแปรเชิงพฤติกรรม ดังกล่าวกับภาวะความดันโลหิตสูง ผลการวิจัยพบว่า คุณลักษณะของผู้ป่วยส่วนใหญ่เป็นกลุ่ม ที่มีกิจกรรมการเคลื่อนไหวร่างกายต่ำ ประมาณ 70 % ของผู้ป่วยมีการเติมเกลือเพิ่มในอาหารที่บริโภคและ 94%ของผู้ป่วยมีการใช้น้ำมันเพิ่มเติมในการปรุงอาหารที่บริโภค การบริโภคผักมีความสัมพันธ์เชิงลบกับความดันล่าง อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (r = 0.185,p<0.05)กิจกรรมการเคลื่อนไหวร่างกายกับนิสัยการบริโภคทางด้านอื่น ได้แก่ อาหารเค็ม ไขมัน และผลไม้ กับสภาวะความดันโลหิตสูงไม่มีความสัมพันธ์กัน โดยสรุปกลุ่มผู้ป่วยความดันโลหิตสูงของโรงพยาบาลอำเภอพุทธมณฑล จังหวัดนครปฐมที่ร่วมโครงการวิจัยนี้ มีการบริโภคผักซึ่งมีส่วนสัมพันธ์กับภาวะความดันล่างที่ต่ำ
URI: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/2985
ISSN: 1905-1387
Appears in Collections:AD-Article

Files in This Item:
File SizeFormat 
ad-ar-wirat-2009.pdf2.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.