Simple jQuery Dropdowns
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/3205
Title: The use of fermented feather meal for replacement fish meal in the diet of Oreochromus Niloticus
Other Titles: การใช้ขนไก่ป่นทดแทนปลาป่นในสูตรอาหารเลี้ยงปลานิล
Authors: Chumlong Arunlertaree
Chutinthorn Moolthongnoi
Mahidol University. Faculty of Environment and Natural Resource Studies
Keywords: tilapia;Oreochromis niloticus;feather meal;fish meal;ปลานิล;ขนไก่ป่น;ปลาป่น;Environment and Natural Resources Journal;วารสารสิ่งแวดล้อมและทรัพยากรธรรมชาติ;Open Access article
Issue Date: Jun-2008
Citation: Environment and Natural Resources Journal. Vol.6, No.1 (2008), 13-24
Abstract: The suitability of fermented feather meal (FFM) as a replacement of dietary fish meal protein in the diet for tilapia was evaluated. Five diets were formulated in which fish meal (FM) in the control diet (diet 1) was replaced by FFM in the following percentages: 0/100, 25/75, 50/50 75/25 and 100/0 (FFM/FM). All the diets were contained with 30 % protein. Each diet was proffered to three replicate groups of 60 tilapia (20 per replicate) with average initial body weight 120.0 ± 5.0 g for 12 weeks. Survival was not significantly different among diet formulas (100 %). The individuals fed with 0/100, 25/75 and 50/50 (FFM/FM) did not differ significantly in average weight gain, however, individuals fed with 100/0 (FFM/FM) was significantly poorest than those fed all other diets at the end of experimental periods. The results of the present study indicated that fermented feather meal could be used at 25 % up to 50 % of the diet level for Oreochromis niloticus without compromising growth and feed utilization efficiency. However, it’s appeared to result in a decrease in weight gain and associated growth parameters with high increasing replacement.
metadata.dc.description.abstractalternative: การใช้ขนไก่ป่นทดแทนปลาป่นในสูตรอาหารสำหรับปลานิล (Oreochromis niloticus) ต่อผลการเจริญเติบโต และการใช้ประโยชน์จากอาหารของปลา โดยสูตรอาหารมีโปรตีนเท่ากันที่ 30% อาหารสูตรที่1 ใช้ปลาป่น100% โดยใช้ขนไก่ป่นในอัตราส่วนทดแทนระหว่างขนไก่ป่นต่อปลาป่น 0/100 เพื่อเป็นอาหารชุดควบคุม และสูตรที่ 2, 3, 4 และ 5 ใช้ในอัตราส่วนเป็น 25/75, 50/50, 75/25 และ 100/0 ตามลำดับ การทดลองใช้ปลานิล 60 ตัวต่อ หนึ่งสูตรอาหาร (20 ตัวต่อหนึ่งซ้ำ) น้ำหนักเฉลี่ยปลานิลเริ่มต้น 120.0 ± 5.0 กรัม ผลการวิจัยพบว่า ปลานิลที่ เลี้ยงด้วยอาหารสูตรที่ 1 มีน้ำหนักเมื่อสิ้นสุดการทดลองไม่แตกต่างอย่างมีนัยสำคัญ เมื่อเปรียบเทีบยกับสูตรที่ 2 และ 3 และสูตรอาหารที่ 5 (อัตราส่วน 100/0) ให้ผลการเจริญเติบโตและการใช้ประโยชน์จากอาหารของปลา นิลน้อยกว่าสูตรอื่นๆ ผลการศึกษาแสดงให้เห็นว่าขนไก่ป่นสามารถทนแทนโปรตีนจากปลาป่นได้ในอัตราส่วน ทดแทนระหว่าง 25 ถึง 50 เปอร์เซ็นต์ในสูตรอาหารสำหรับเลี้ยงปลานิล โดยไม่ส่งผลต่อการเจริญเติบโตและ การใช้ประโยชน์จากอาหารของปลานิล
URI: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/3205
Appears in Collections:EN-Article

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
en-ar-chumlong-2008.pdf1.93 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.