Simple jQuery Dropdowns
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/3263
Title: Gastric acid inhibition of Capsicum extract in isolated mouse whole stomach
Other Titles: การยับยั้งการหลั่งกรดของสารสกัดพริกในกระเพาะอาหาร หนูถีบจักรที่แยกจากตัว
Authors: Utaipat A
Chareonsuk S
Thongyen A
Thirawarapan SS
Suvitayavat W
Mahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Pharmacology
Mahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Physiology
Keywords: Isolated mouse whole stomach;Gastric acid secretion;Capsicum extract;สารสกัดพริก;การหลั่งกรดของกระเพาะอาหาร;Thai Journal of Phytopharmacy;วารสารสมุนไพร;Open Access article
Issue Date: Jun-2006
Citation: Thai Journal of Phytopharmacy. Vol.13, No.1 (2006), 17-26
Abstract: The purpose of this study was to determine the effect of capsicum extract on gastric acid secretion induced by histamine and bethanechol using the isolated mouse stomach model. Gastric acid secretions were collected every 10 minutes. After collecting the first sample, capsicum extract was applied to the serosal solution in the organ bath. 20 minutes after applying capsicum extract, 5 μM histamine or 100 μM bethanechol was applied. This study has found that capsicum extract could reduce gastric acid secretion induced by histamine. Capsicum extract at concentrations of 8 and 16 μg/ ml significantly reduced gastric acid secretion, 8 μg/ml producing the greatest effect on reduction of cumulative acid secretion. The inhibitory effect of capsicum extract (8 μg/ml) on acid secretion induced by histamine was reduced in the presence of indomethacin (0.1 μM), suggesting a role of prostaglandins in the capsicum response. In contrast to histamine-induced secretion, 8 μg/ml capsicum extract did not decrease gastric acid secretion induced by bethanechol. In summary, capsicum extract at a concentration of 8 μg/ml reduced gastric acid secretion induced by histamine, partially reduced this secretion through prostaglandins but had no effect on induction of gastric secretion by bethanechol.
metadata.dc.description.abstractalternative: การศึกษาผลของสารสกัดพริกต่อการหลั่งกรดของกระเพาะอาหารหนูถีบจักรที่แยกออกจากตัวที่ถูก กระตุ้นด้วยฮีสตามีน และเบทาเนคอล โดยเก็บกรดที่หลั่งออกมาทุก 10 นาที หลังจากเก็บตัวอย่างแรกแล้ว จึงให้สารสกัดพริกลงในสารละลายทางด้านซีโรซัล หลังจากใส่สารสกัดพริก 20 นาที จึงให้ตัวกระตุ้น (ฮีสตามีน ที่ความเข้มข้น 5 ไมโครโมลาร์ หรือเบทาเนคอลที่ความเข้มข้น 100 ไมโครโมลาร์) ผลการศึกษาพบว่าสาร สกัดพริกมีผลยับยั้งการหลั่งกรดของกระเพาะอาหารหนูถีบจักรที่แยกออกจากตัวที่กระตุ้นด้วยฮีสตามีน โดยสารสกัดพริกความเข้มข้น 8 และ 16 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร มีผลลดอัตราการหลั่งกรดและลดปริมาณกรด รวมของกระเพาะอาหารหนูถีบจักรที่แยกออกจากตัวที่กระตุ้นด้วยฮีสตามีนอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ โดย สารสกัดพริกความเข้มข้น 8 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร มีผลลดการหลั่งกรดมากที่สุด ในการศึกษาการหลั่งกรดของ กระเพาะอาหารหนูถีบจักรที่แยกออกจากตัวที่กระตุ้นด้วยฮีสตามีน เมื่อมีอินโดเมทาซิน ความเข้มข้น 0.1 ไมโครโมลาร์ พบว่าผลของสารสกัดพริกความเข้มข้น 8 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร ในการลดการหลั่งกรดที่กระตุ้น ด้วยฮีสตามีนลดลง ส่วนการศึกษาการหลั่งกรดของกระเพาะอาหารหนูถีบจักรที่แยกออกจากตัวที่กระตุ้นด้วย เบทาเนคอล พบว่าสารสกัดพริกความเข้มข้น 8 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร ไม่มีผลลดการหลั่งกรดที่กระตุ้นด้วย เบทาเนคอล การศึกษานี้แสดงให้เห็นว่า สารสกัดพริกความเข้มข้น 8 ไมโครกรัม/มิลลิลิตร มีผลลดการหลั่ง กรดที่กระตุ้นด้วยฮีสตามีน โดยอาจมีผลบางส่วนผ่านการกระตุ้นพรอสตาแกลนดิน แต่ไม่มีผลลดการหลั่งกรด ที่กระตุ้นด้วยเบทาเนคอล
URI: http://repository.li.mahidol.ac.th/dspace/handle/123456789/3263
Appears in Collections:PY-Article

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
py-ar-suwan-2006.pdf169.98 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.