สุรศักดิ์ จิตตะโคตร์คุณาภรณ์ หอมยกสมัชญา เพ็งดิษฐ์เชาวลิต นาคทองSurasak JittakhotKunaporn HomyogSamatchaya PengditChowalit NakthongMahidol University. Faculty of Veterinary Science. Department of Pre-Clinic and Applied Animal ScienceMahidol University. Faculty of Veterinary Science. The Center for Veterinary DiagnosisMahidol University. Faculty of Veterinary Science. Department of Clinical Science and Public Health2016-03-012017-04-102016-03-012017-04-102016-03-012014Journal of Applied Animal Science. Vol.7, No.3 (Sep-Dec 2014), 23-301906-2257https://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/1685Essential fatty acids play a part in many metabolic processes such as immune system, and cardiovascular system. A lower ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids or increased omega-3 fatty acids in human diet was more desirable in reducing the risk of the chronic diseases. Hence, the objective of this study was to determine fatty acid composition from goat and sheep adipose tissues with two different rearing regimens, grazing and confinement. Ten young male crossbred goats and sheep were equally divided into two groups by their species reared on either grazing or confinement. Analysis of data as a 2 x 2 factorial combination in Completely Randomized Design showed that different species did affect fatty acid compositions and no significant differences were found by either rearing regimens in fatty acid composition in perirenal adipose tissues. The ratio of the saturated to unsaturated fatty acid was significantly higher (P<0.01) in goats than that found in sheep. But, the effects of rearing and species-rearing interaction were not observed on this ratio. Moreover, there was significantly higher (P<0.05) α-linolenic acid (C18:3 ω3) in sheep adipose tissue than goats in both rearing regimens. Thus, ω6/ω3 ratio tended to be lower in sheep than goats. Perirenal adipose tissues from goat and sheep contained 4.02 % and 4.57 % polyunsaturated fatty acids (PUFA), respectively.กรดไขมันชนิดจำเป็นมีความสำคัญในกระบวนการเมแทบอลิซึมของระบบต่างๆ ของร่างกาย เช่น ระบบภูมิคุ้มกันและระบบหมุนเวียนเลือด มีการศึกษาพบว่าอาหารที่มีสัดส่วนของกรดไขมันชนิดโอเมก้า 6 ต่อกรดไขมันชนิดโอเมก้า 3 (ω6/ω3 ratio) ในระดับที่ต่ำ ช่วยลดปัจจัยเสี่ยงต่อการเกิดโรคเรื้อรังต่างๆ ได้ ดังนั้น การศึกษาในครั้งนี้จึงมีวัตถุประสงค์เพื่อเปรียบเทียบชนิดและปริมาณของกรดไขมันในเนื้อเยื่อไขมันรอบไตของแพะและแกะหนุ่มเพศผู้ระหว่างการเลี้ยงแบบปล่อยแทะเล็มและขังคอก โดยแพะและแกะชนิดละ 10 ตัว ถูกแบ่งออกเป็นสองกลุ่ม สัตว์ทัังสองชนิดถูกแบ่งเลี้ยงแบบปล่อยแทะเล็มและขังคอกกลุ่มละเท่าๆ กัน จากการวิเคราะห์ข้อมูลโดยจัดทรีตเมนต์แบบพหุคูณ 2 x 2 ในการทดลองแบบสุ่มสมบูรณ์ แสดงให้เห็นว่าชนิดของสัตว์มีผลต่อชนิดและปริมาณของกรดไขมัน โดยสัดส่วนกรดไขมันชนิด ω6/ω3 ในแพะนั้นสูงกว่าแกะอย่างมีนัยสำคัญ (P<0.01)ในขณะเดียวกันพบว่ารูปแบบของการเลี้ยงนั้นไม่มีนัยสำคัญทางสถิติต่อชนิดและปริมาณของกรดไขมัน กรดไขมันจำเป็นชนิดแอลฟ่าไลโนเลนิก (C18:3 ω3) ในเนื้อเยื่อไขมันแกะสูงกว่าแพะ (P<0.05) ทั้งสองรูปแบบการเลี้ยง และมีแนวโน้มว่าสัดส่วนกรดไขมันชนิด ω6/ω3 ในแกะต่ำกว่าแพะ เนื้อเยื่อไขมันรอบไตแพะและแกะ ประกอบไปด้วยกรดไขมันชนิดไม่อิ่มตัวสายยาว (polyunsaturated long chain fatty acids, PUFA) 4.02 % และ 4.57% ตามลำดับengMahidol Universityองค์ประกอบของกรดไขมันแพะแกะการเลี้ยงแบบปล่อยแทะเล็มและขังคอกfatty acid compositiongoatssheepgrazing and confinementOpen Access articleFatty acid composition in adipose tissues of goats and sheep reared on either grazing or confinement regimenองค์ประกอบของกรดไขมันเนื้อเยื่อไขมันของแพะและแกะที่มีการเลี้ยงแบบปล่อยแทะเล็มและขังคอกResearch ArticleFaculty of Veterinary Science Mahidol University