Mullika T. ChomnawangPuvapan PaojindaNoparatana NarknopmaneeLek Rungreang yingyodMahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of MicrobiologyMahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Pharmacy2017-12-122017-12-122017-122003-12Thai Journal of Phytopharmacy. Vol.10, No.2 (2003), 37-47https://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/3248In the present study, non-registered herbal products marketing in Thailand were determined for the presence of microbial and steroid contaminations. Microbial contents in herbal products were examined as suggested in Thai Pharmacopoeia. The total of fifty-seven non-registered herbal products were selected randomly from all over the country and tested for microbial contamination. Of which fifty samples did not conform to the Thai Pharmacopoeia (TP) Standard due to the exceeded amount of total aerobic bacteria (6 samples), yeasts and molds (10 samples), Escherichia coli (11 samples), Staphylococcus aureus (45 samples), Salmonella spp. (12 samples) and Clostridium spp. (18 samples). In addition, steroid contamination was also determined by using thin-layer chromatography (TLC). Neither prednisolone nor dexamethasone was presented in the samples. The result showed that most of non- registered herbal products in Thailand did not comply with the Thai Pharmacopoeia Standard. The data indicated that Thai herbal products required an urgent and serious action in process improvement to provide better quality for consumer health in order to be competitive in international markets.การศึกษานี้ได้ทำการตรวจการปนเปื้อนจุลินทรีย์ และสารสเตียรอยด์ในผลิตภัณฑ์สมุนไพรที่ไม่ขึ้น ทะเบียนตำรับยาที่มีจำหน่ายในประเทศไทย โดยการตรวจสอบจุลินทรีย์ปนเปื้อนเป็นไปตามที่ระบุไว้ในเภสัช ตำรับของไทย จากผลิตภัณฑ์สมุนไพรจำนวน 57 ตัวอย่าง ซึ่งถูกสุ่มตัวอย่างมาจากทั่วทุกภูมิภาคของประเทศ พบว่า ตัวอย่างที่มีปริมาณเชื้อเกินกำหนดมีจำนวน 50 ตัวอย่าง โดยมีแบคทีเรียที่ใช้อากาศเกินกำหนด 6 ตัวอย่าง ยีสต์และเชื้อรา 10 ตัวอย่าง แบคทีเรียชนิด เอสเชอริเชีย โคไล 11 ตัวอย่าง นอกจากนี้ยังมีสแตปฟิโลคอคคัส ออเรียส 45 ตัวอย่าง แซลโมเนลลา 12 ตัวอย่าง และมีคลอสตริเดียม 18 ตัวอย่าง นอกจากนี้ในการทดลองยังตรวจหาสารสเตียรอยด์โดยวิธีโครมาโตกราฟีแต่ไม่พบทั้งเพรดนิโซโลน และเดกซาเมทาโซนในทุกตัวอย่าง ผล การศึกษาพบว่า ผลิตภัณฑ์สมุนไพรที่ไม่ขึ้นทะเบียนส่วนใหญ่ยังไม่ผ่านมาตรฐานตามเภสัชตำรับกำหนด ข้อมูล ดังกล่าวบ่งชี้ว่า ผู้ผลิตผลิตภัณฑ์สมุนไพรต้องให้ความสำคัญต่อกระบวนการผลิตเพื่อปรับปรุงคุณภาพของ ผลิตภัณฑ์ อันจะส่งผลให้ผู้บริโภคได้บริโภคผลิตภัณฑ์สมุนไพรที่ปลอดภัย มีคุณภาพ และยังเพิ่มโอกาส สำคัญในการแข่งขันเชิงพาณิชย์ในตลาดโลกอีกด้วยengMahidol Universitymicrobial contaminationherbal productsmedicinal plantssteroid determinationThai Journal of PhytopharmacyวารสารสมุนไพรOpen Access articleEvaluation of microbiological quality of herbal products in ThailandOriginal ArticleFaculty of Pharmacy Mahidol University