Publication:
Betacarotene serum profile after single dose administration of betacarotene capsule v.s. carrot

dc.contributor.authorChindavijak B.en
dc.contributor.authorSornsuvit C.en
dc.contributor.authorVajragupta 0.en
dc.contributor.authorPattamakom V.en
dc.contributor.authorBusba Chindavijak
dc.contributor.authorOpa Vajragupta
dc.contributor.authorบุษบา จินดาวิจักษณ์
dc.contributor.authorโอภา วัชระคุปต์
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Pharmacy
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Pharmaceutical Chemistry
dc.date.accessioned2010-08-17T03:35:23Zen
dc.date.accessioned2011-08-29T10:40:06Z
dc.date.accessioned2017-10-17T08:29:49Z
dc.date.available2010-08-17T03:35:23Zen
dc.date.available2011-08-29T10:40:06Z
dc.date.available2017-10-17T08:29:49Z
dc.date.created2010-08-17T03:35:23Zen
dc.date.issued1996en
dc.description.abstractBetacarotene, a provitamin A found in dark green and yellow/organge vegetables and fruits, is now promoted for use in vitamin A deficiency. We compared its 24-hr serum level and area under the concentration-time curve (AUC) after the single administration of 15-mb dose of betacarotene in the form of commercial capsule or carrot to 20 healthy Thai volunteers. The results revealed similar betacarotene serum level at any time after betacarotene capsule or carrot. The AUC(0-24 hr) also shows no significant difference. No acute toxicity was found during the study. It is concluded that the ingestion of betacarotene in the commercial dosage form or natural source will achieve the same serum level that is needed.
dc.description.abstractเบตาแคโรทีนเป็นสารอาหารตัวต้นของวิตามินเอที่พบในผักและผลไม้สีเขียวเข้มและสีเหลืองถึงสีส้ม ปัจจุบันมีการนำมาใช้รักษาภาวะพร่องวิตามินเอ การศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อทราบระดับเบตาแคโรทีนในซีรัม และพื้นที่ใต้กราฟความเข้มข้นกับเวลาเมื่อให้เบตาแคโรทีนขนาด 15 มก. ในรูปแคปซูลเปรียบเทียบกับแครอทแก่อาสาสมัครสุขภาพดีชาวไทยจำนวน 20 คน ผลการศึกษาพบว่า ระดับเบตาแคโรทีนในซีรัมของอาสาสมัครมีลักษณะคล้ายคลึงกัน เมื่อรับประทานเบตาแคโรทีนแคปซูลหรือแครอท ขนาดพื้นที่ใต้กราฟความเข้มข้นกับเวลาในช่วงเวลา 24 ชม. ไม่มีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญ ในระหว่างการศึกษาไม่พบอาการพิษเฉียบพลัน การศึกษานี้สรุปได้ว่าการรับประทานเบตาแคโรทีนในลักษณะผลิตภัณฑ์สำเร็จรูปหรือผลิตภัณฑ์ธรรมชาติสามารถให้ระดับในซีรัมที่ต้องการได้เหมือนกัน
dc.format.extent2.7 mben
dc.format.mimetypeapplication/pdfen
dc.identifier.citationThai Journal of Phytopharmacy. Vol.3, No.2 (1996),7-15
dc.identifier.urihttps://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/2874
dc.language.isoengen
dc.rightsMahidol Universityen
dc.rights.holderFaculty of Pharmacy Mahidol University
dc.subjectBetacaroteneen
dc.subjectbioavailabilityen
dc.subjectBetacarotene capsule
dc.subjectCarrot
dc.subjectProvitamin A
dc.subjectวารสารสมุนไพร
dc.titleBetacarotene serum profile after single dose administration of betacarotene capsule v.s. carroten
dc.typeResearch Articleen
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
py-ar-busba-1996.pdf
Size:
2.72 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.79 KB
Format:
Plain Text
Description:

Collections