Publication: Readily-dissolved edible herbal film for supression of bad breath
dc.contributor.author | Vimol Srisukh | en_US |
dc.contributor.author | Walla Tungrugsasut | en_US |
dc.contributor.author | Mattanee Anantapong | en_US |
dc.contributor.author | Unchalee Chutipaijit | en_US |
dc.contributor.author | Nuntavan Bunyapraphatsara | en_US |
dc.contributor.author | Arome Pongpan | en_US |
dc.contributor.correspondence | Vimol Srisukh | en_US |
dc.contributor.other | Mahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Food Chemistry | en_US |
dc.contributor.other | Mahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Pharmacognosy | en_US |
dc.contributor.other | Mahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Microbiology | en_US |
dc.date.accessioned | 2017-12-13T04:24:17Z | |
dc.date.available | 2017-12-13T04:24:17Z | |
dc.date.created | 2017-12 | |
dc.date.issued | 2006-06 | |
dc.description.abstract | Bad breath (Halitosis) is a health problem occasionally encountered among adults and children. A readily-dissolved edible herbal film was developed. The film contained lyophilized powder of the 80% ethanolic extract of guava leaves (Psidium guajava Linn.), Kaffir lime oil (Citrus hystrix DC.) and other ingredients. The film obtained was of good flexibility, resilient, non-hygroscopic and non-sticky. Sensory evaluation test was carried out, using 9-point Hedonic Scale method. The average score for overall preference was 6.3 (“like slightly” to “like moderately”). Overall appearance, flavor, and texture were evaluated as well. Suppression test was conducted to determine the capability of the film to mask of the odor of the garlic extracts in vitro. It was found that after adding the herbal film to the garlic suspension, all the panelists were not able to detect the garlic odor from the suspension with the corresponding minimum detection concentration of each panelist. | en_US |
dc.description.abstract | กลิ่นปากเป็นหนึ่งในปัญหาสุขภาพที่พบได้เป็นครั้งคราวทั้งในเด็กและผู้ใหญ่ ทำการพัฒนาแผ่น ฟิล์มละลายเร็วชนิดรับประทานได้ แผ่นฟิล์มประกอบด้วยผงแห้งจากสารสกัด 80%เอทานอลของใบฝรั่ง (Psidium guajava Linn.) น้ำมันมะกรูด (Citrus hystrix DC.) และสารประกอบอื่น แผ่นฟิล์มที่พัฒนาได้ มีคุณสมบัติยืดหยุ่นดี เหนียว ไม่ดูดความชื้นง่าย และไม่ติดมือ จากการประเมินทางประสาทสัมผัสโดยวิธี 9-point Hedonic Scale พบว่า คะแนนความชอบโดยรวมจากแผ่นฟิล์มสมุนไพร คือ 6.3 (“ชอบเล็กน้อย” ถึง “ชอบปานกลาง”) นอกจากนี้ทำการประเมินในส่วนของ ลักษณะที่ปรากฏโดยรวม รสชาติโดยรวม และ เนื้อสัมผัสโดยรวม สำหรับการทดสอบการระงับกลิ่น ทำโดยการละลายแผ่นฟิล์มลงในหลอดทดลองที่มีสาร แขวนลอยของผงกระเทียมอยู่ พบว่าหลังการผสม ผู้ประเมินไม่สามารถบ่งบอกถึงกลิ่นกระเทียมในความ เข้มข้นน้อยที่สุดที่เคยบ่งบอกได้ | en_US |
dc.identifier.citation | Thai Journal of Phytopharmacy. Vol.13, No.1 (2006), 1-15 | en_US |
dc.identifier.uri | https://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/3262 | |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.rights | Mahidol University | en_US |
dc.rights.holder | Faculty of Pharmacy Mahidol University | en_US |
dc.subject | Psidium guajava | en_US |
dc.subject | Citrus hystrix | en_US |
dc.subject | edible film | en_US |
dc.subject | halitosis | en_US |
dc.subject | สมุนไพร | en_US |
dc.subject | Thai Journal of Phytopharmacy | en_US |
dc.subject | วารสารสมุนไพร | en_US |
dc.subject | Open Access article | en_US |
dc.title | Readily-dissolved edible herbal film for supression of bad breath | en_US |
dc.title.alternative | แผ่นฟิล์มละลายเร็วชนิดรับประทานได้จากสมุนไพรเพื่อระงับกลิ่นปาก | en_US |
dc.type | Original Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |