Publication:
Readily-dissolved edible herbal film for supression of bad breath

dc.contributor.authorVimol Srisukhen_US
dc.contributor.authorWalla Tungrugsasuten_US
dc.contributor.authorMattanee Anantapongen_US
dc.contributor.authorUnchalee Chutipaijiten_US
dc.contributor.authorNuntavan Bunyapraphatsaraen_US
dc.contributor.authorArome Pongpanen_US
dc.contributor.correspondenceVimol Srisukhen_US
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Food Chemistryen_US
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Pharmacognosyen_US
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Microbiologyen_US
dc.date.accessioned2017-12-13T04:24:17Z
dc.date.available2017-12-13T04:24:17Z
dc.date.created2017-12
dc.date.issued2006-06
dc.description.abstractBad breath (Halitosis) is a health problem occasionally encountered among adults and children. A readily-dissolved edible herbal film was developed. The film contained lyophilized powder of the 80% ethanolic extract of guava leaves (Psidium guajava Linn.), Kaffir lime oil (Citrus hystrix DC.) and other ingredients. The film obtained was of good flexibility, resilient, non-hygroscopic and non-sticky. Sensory evaluation test was carried out, using 9-point Hedonic Scale method. The average score for overall preference was 6.3 (“like slightly” to “like moderately”). Overall appearance, flavor, and texture were evaluated as well. Suppression test was conducted to determine the capability of the film to mask of the odor of the garlic extracts in vitro. It was found that after adding the herbal film to the garlic suspension, all the panelists were not able to detect the garlic odor from the suspension with the corresponding minimum detection concentration of each panelist.en_US
dc.description.abstractกลิ่นปากเป็นหนึ่งในปัญหาสุขภาพที่พบได้เป็นครั้งคราวทั้งในเด็กและผู้ใหญ่ ทำการพัฒนาแผ่น ฟิล์มละลายเร็วชนิดรับประทานได้ แผ่นฟิล์มประกอบด้วยผงแห้งจากสารสกัด 80%เอทานอลของใบฝรั่ง (Psidium guajava Linn.) น้ำมันมะกรูด (Citrus hystrix DC.) และสารประกอบอื่น แผ่นฟิล์มที่พัฒนาได้ มีคุณสมบัติยืดหยุ่นดี เหนียว ไม่ดูดความชื้นง่าย และไม่ติดมือ จากการประเมินทางประสาทสัมผัสโดยวิธี 9-point Hedonic Scale พบว่า คะแนนความชอบโดยรวมจากแผ่นฟิล์มสมุนไพร คือ 6.3 (“ชอบเล็กน้อย” ถึง “ชอบปานกลาง”) นอกจากนี้ทำการประเมินในส่วนของ ลักษณะที่ปรากฏโดยรวม รสชาติโดยรวม และ เนื้อสัมผัสโดยรวม สำหรับการทดสอบการระงับกลิ่น ทำโดยการละลายแผ่นฟิล์มลงในหลอดทดลองที่มีสาร แขวนลอยของผงกระเทียมอยู่ พบว่าหลังการผสม ผู้ประเมินไม่สามารถบ่งบอกถึงกลิ่นกระเทียมในความ เข้มข้นน้อยที่สุดที่เคยบ่งบอกได้en_US
dc.identifier.citationThai Journal of Phytopharmacy. Vol.13, No.1 (2006), 1-15en_US
dc.identifier.urihttps://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/3262
dc.language.isoengen_US
dc.rightsMahidol Universityen_US
dc.rights.holderFaculty of Pharmacy Mahidol Universityen_US
dc.subjectPsidium guajavaen_US
dc.subjectCitrus hystrixen_US
dc.subjectedible filmen_US
dc.subjecthalitosisen_US
dc.subjectสมุนไพรen_US
dc.subjectThai Journal of Phytopharmacyen_US
dc.subjectวารสารสมุนไพรen_US
dc.subjectOpen Access articleen_US
dc.titleReadily-dissolved edible herbal film for supression of bad breathen_US
dc.title.alternativeแผ่นฟิล์มละลายเร็วชนิดรับประทานได้จากสมุนไพรเพื่อระงับกลิ่นปากen_US
dc.typeOriginal Articleen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
py-ar-vimol-2006.pdf
Size:
213.59 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description:

Collections