Publication:
Sensory acceptable equivalent doses of β-phenylethyl isothiocyanate (PEITC) induce cell cycle arrest and retard the growth of p53 mutated oral cancer in vitro and in vivo

dc.contributor.authorAroonwan Lam-ubolen_US
dc.contributor.authorAlison Lea Fitzgeralden_US
dc.contributor.authorArnat Ritdejen_US
dc.contributor.authorTawaree Phonyiamen_US
dc.contributor.authorHui Zhangen_US
dc.contributor.authorMyers, Jeffrey N.en_US
dc.contributor.authorPeng Huangen_US
dc.contributor.authorDunyaporn Trachoothamen_US
dc.contributor.otherMahidol University. Institute of Nutritionen_US
dc.date.accessioned2018-08-28T08:38:27Z
dc.date.available2018-08-28T08:38:27Z
dc.date.created2018-08-28
dc.date.issued2018
dc.description.abstractHigh doses of β-phenylethyl isothiocyanate (PEITC), a phytochemical in cruciferous vegetables, are not feasible for consumption due to a strong mouth-tingling effect. This study investigated the anti-cancer effect of PEITC at sensory acceptable doses. In vitro, PEITC was selectively toxic to oral cancer cells (CAL-27, FaDu, SCC4, SCC 9, SCC15, SCC25 and TU138), compared to oral keratinocytes (OKF6/TERT2 and NOK/Si). In vivo, 5 and 10 mg kg−1 PEITC, equivalent to human organoleptically acceptable doses, retarded tumor growth and prolonged the survival of mice bearing p53-mutated oral cancer cells – TU138 xenograft. Mechanistically, PEITC induced ROS accumulation, nuclear translocation of p53 and p21 and G1/S cell cycle arrest in vitro; increased p53 and 8-oxo-dG levels; and decreased Ki-67 intense/mild staining ratios without TUNEL changes in vivo. These findings suggested that the sensory acceptable doses of PEITC selectively induced ROS-mediated cell cycle arrest leading to delayed tumor progression and extended survival. PEITC could be a functional ingredient for oral cancer prevention.en_US
dc.description.abstractสารจากอาหารหลายชนิดมีฤทธิ์ต้านมะเร็งเมื่อให้ในความเข้มข้นสูง เช่น สารพีอีไอทีซี ซึ่งเป็นพฤกษเคมี จากผักตระกูลกะหล่ำ อย่างไรก็ตามความเข้มข้นสูงนั้น ไม่เหมาะกับการบริโภค เพราะจะระคายเคืองช่องปาก งานวิจัยนี้จึงมุ่งศึกษาฤทธิ์ขอสารพีอีไอทีซีในระดับความเข้มข้นเทียบเท่ากับระดับที่คนรับประทานได้ ผลการศึกษาในห้องปฏิบัติการพบว่า สารพีอีไอทีซีเป็นพิษต่อเซลล์มะเร็งอย่างจำเพาะ โดยไม่ก่อพิษต่อเซลล์ปกติ ผลการศึกษาในหนูทดลองพบว่า สารพีอีไอทีซีในระดับความเข้มข้นเทียบเท่ากับที่คนรับประทานได้ ช่วยให้ก้อนมะเร็งโตช้าลง และช่วยยืดอายุของหนูที่เป็นมะเร็งช่องปากชนิดที่มียีน p53 กลายพันธุ์ ให้มีชีวิตรอดนานขึ้น ในแง่กลไก สารพีอีไอทีซีทำให้เกิดความเครียดอนุมูลอิสระ กระตุ้นการทำงานของโปรตีน p53 และ p21 และทำให้เซลล์มะเร็งหยุดแบ่งตัว งานวิจัยนี้ได้ผลสรุปว่า สารพีอีไอทีซีที่ระดับความเข้มข้นเทียบเท่ากับที่คนรับประทานได้นั้น สามารถยับยั้งการเติบโตของเซลล์มะเร็งอย่างจำเพาะผ่านกลไกอนุมูลอิสระ จนทำให้โรคมะเร็งลุกลามช้าลง และทำให้มีชีวิตอยู่รอดนานขึ้น ดังนั้น สารพีอีไอทีซีจึงน่าจะเป็นสารออกฤทธิ์ที่ใช้ในการป้องกันมะเร็งช่องปากได้en_US
dc.identifier.citationFood & Function. Vol.9, (2018), 3640–3656en_US
dc.identifier.doi10.1039/c8fo00865e
dc.identifier.urihttps://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/25197
dc.language.isoengen_US
dc.rightsMahidol Universityen_US
dc.rights.holderThe Royal Society of Chemistryen_US
dc.subjectPEITCen_US
dc.subjectOral cancer preventionen_US
dc.subjectOral canceren_US
dc.subjectβ-phenylethyl isothiocyanateen_US
dc.titleSensory acceptable equivalent doses of β-phenylethyl isothiocyanate (PEITC) induce cell cycle arrest and retard the growth of p53 mutated oral cancer in vitro and in vivoen_US
dc.title.alternativeสารพีอีไอทีซีจากผักตระกูลกะหล่ำในปริมาณที่คนรับประทานได้ ยับยั้งการเจริญเติบโตของเซลล์มะเร็งช่องปากที่มียีน p53 กลายพันธุ์ ทั้งในห้องปฏิบัติการ และในสัตว์ทดลองen_US
dc.typeResearch Articleen_US
dspace.entity.typePublication
mods.location.urlhttp://dx.doi.org/10.1039/C8FO00865E
mods.location.urlhttp://pubs.rsc.org/en/content/articlepdf/2018/fo/c8fo00865e?page=search

Files

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description:

Collections