NU-Article
Permanent URI for this collectionhttps://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/137
Browse
Recent Submissions
Publication Open Access ความแตกต่างของสารอาหารที่ได้รับในเด็กก่อนวัยเรียนที่มีภาวะโภชนาการต่างกัน(2557) พัศมัย เอกก้านตรง; ทิพวัลย์ พงษ์เจริญ; Pasamai Egkantrong; Tippawan Pongcharoen; มหาวิทยาลัยมหิดล. สถาบันโภชนาการภาวะอ้วนในวัยเด็กอาจเพิ่มความเสี่ยงของภาวะอ้วนในวัยผู้ใหญ่ เพื่อให้ทราบถึงสารอาหารที่ได้รับและวางแผนป้องกันภาวะอ้วนในเด็ก จึงเปรียบเทียบสารอาหารที่ได้รับของเด็กก่อนวัยเรียนที่มีภาวะโภชนาการต่างกัน จำแนกเป็น 4 กลุ่ม คือเด็กเตี้ย ผอม อ้วน กลุ่มละ 30 คน และปกติ 47 คน ทำการศึกษาแบบภาคตัดขวางในเด็ก 137 คนจากศูนย์พัฒนาเด็กเล็ก 15 แห่ง ชั่งน้ำหนัก วัดส่วนสูง สัมภาษณ์อาหารย้อนหลัง 24 ชั่วโมง ในวันทำการและวันหยุด เปรียบเทียบความแตกต่างของสารอาหารที่ได้รับของกลุ่มตัวอย่าง 4 กลุ่ม ด้วย analysis of variance (ANOVA) หรือ Kruskal Wallis test และ สารอาหารในวันทำการและวันหยุดด้วย paired t test ผลการศึกษาพบ ค่าเฉลี่ยพลังงานต่อวันต่อคนของทั้ง 4 กลุ่มไม่มีความแตกต่างกัน (p >0.05) เด็กเตี้ยได้รับโปรตีนน้อยกว่าเด็กปกติและเด็กอ้วน (p < 0.01) พลังงานจากกลุ่มอาหารหลักของเด็กเตี้ยน้อยกว่าเด็กอ้วน (p < 0.05) อาหารกลุ่มนมเด็กผอมได้รับน้อยกว่าเด็กปกติและเด็กอ้วน (p < 0.01, p < 0.05) เมื่อเปรียบเทียบสารอาหารในวันทำการและวันหยุด เด็กเตี้ยและปกติได้รับแคลเซียมในวันทำการมากกว่าวันหยุด (p < 0.05, p < 0.01) เด็กอ้วนได้รับโปรตีนในวันทำการมากกว่าวันหยุด (p <0.01) ดังนั้นจึงควรพิจารณาสารอาหารตามกลุ่มอาหารในการพัฒนากลยุทธ์ทางโภชนาการเพื่อให้เด็กมีภาวะโภชนาการที่เหมาะสมPublication Open Access A Comparison of Bioelectrical Impedance Analysis with Deuterium Dilution Technique for Body Fat Assessment in School-age Children(2014) Weerachat Srichan; Uruwan Yamborisut; Kallaya Kijboonchoo; Wiyada Thasanasuwan; วีรชาติ ศรีจันทร์; อุรุวรรณ แย้มบริสุทธิ์; กัลยา กิจบุญชู; วิยะดา ทัศนสุวรรณ; Mahidol University. Institute of Nutrition. Nutrition Physiology Unit; Mahidol University. Institute of Nutrition. Human Nutrition UnitThe aimed of this study was to validate the accuracy of single (SF-BIA) and multi-frequency (MF-BIA) bioelectrical impedance analysis against the deuterium dilution technique (D2O) in the assessment of body fat of children. Two hundred and fifty children, a purposive sampling approach were used to recruit children, aged 7-11 years-old, from 8 primary public schools in Nakhon Pathom province. Body weight and height were measured in all children and nutritional status were classified using BMI-Z- score. Total body fat of children were measured using SF-BIA, MF-BIA and D2O. Bland and Altman analysis was applied to determine the limit of agreement and bias between methods. SF-BIA and MF-BIA provided the significantly lower percentage total body fat (TBF) compared to TBF from D2O (p < 0.05) in both genders. Both BIA approach also provided the significantly lower values of TBF in normal weight and the overweight children. The SF-BIA explained the estimates of TBF as 53% for boys and 72% for girls against TBF by D2O with the limit of agreement between -17.41% to 12.51% for boys and between -14.04% to 5.24% for girls. For MF-BIA, the estimates of TBF was 58% for boys and 74% for girls against TBF by D2O with the limits of agreement were -17.06% to 12.78% for boys and -14.70% to 8.78% for girls. Bioelectrical impedance analysis provided the underestimated TBF compared to D2O in school-aged children and that greater bias was detected in the overweight children. Thus, nutritional status should be considered when the technique is applied.Publication Open Access การทบทวนวรรณกรรม: ความไม่มั่นคงทางอาหารและโรคอ้วนในเด็ก(2561) อุรุวรรณ แย้มบริสุทธิ์; Uruwan Yamborisut; มหาวิทยาลัยมหิดล. สถาบันโภชนาการ. หน่วยมนุษยโภชนาการความมั่นคงทางอาหารหมายถึงการที่ประชากร ทุกคนสามารถเข้าถึงและได้รับอาหารที่มีคุณค่าทาง โภชนาการ ปลอดภัย และเพียงพอตามความต้องการ ของร่างกาย ในระยะ 10-15 ปีที่ผ่านมา ข้อมูล งานวิจัยพบว่า ความไม่มั่นคงทางอาหารระดับครัวเรือน เชื่อมโยงไปสู่การเกิดโรคอ้วนในเด็ก ซึ่งเป็นผลจาก การเปลี่ยนแปลงของปัจจัยสิ่งแวดล้อมทางสังคม- เศรษฐกิจ วัฒนธรรม และอิทธิพลสื่อโฆษณาทางทีวี ปัจจัยความยากจนอาจทำให้สมาชิกและเด็กในครอบครัว ไม่สามารถเข้าถึงอาหารที่ดีต่อสุขภาพ แต่เด็กกลับจะ ได้รับอาหารที่ให้พลังงานสูง ไขมันและน้ำตาลมากเกิน ในครอบครัวที่ไม่มั่นคงทางอาหาร ผู้ปกครองมีแนวโน้ม ที่จะใช้วิธีการเลี้ยงดูเด็กแบบจำกัดอาหารหรือการ บังคับเด็กให้กินอาหารมากขึ้น ทำให้พฤติกรรมตอบสนอง ของเด็กเปลี่ยนไปจากภาวะปกติและเด็กกินอาหาร มากขึ้น การป้องกันโรคอ้วนต้องอาศัยนโยบายและ กลยุทธ์การดำเนินงานหลายด้านเช่น การพัฒนาและ เพิ่มความเข้มแข็งทางการเกษตร การเพิ่มการจ้างงาน เพื่อเพิ่มรายได้แก่ประชาชน การน้อมนำปรัชญา เศรษฐกิจพอเพียงมาเป็นแนวทางการดำเนินชีวิต การให้โภชนศึกษาแก่ประชาชนและการเพิ่มความ เข้มแข็งของระบบบริการสาธารณสุขในชุมชน ความร่วมมือระหว่างภาครัฐและเอกชนเป็นกลไก สำาคัญที่สร้างสิ่งแวดล้อมทางสังคมที่เหมาะสม เพื่อให้ ประชาชนสามารถเข้าถึงอาหารที่ดีต่อสุขภาพและมี วีถีการดำเนินชีวิตที่ดีขึ้นPublication Open Access การพัฒนารูปแบบการจัดการอาหารเพื่อสุขภาพผู้สูงอายุจังหวัดนครปฐม(2562) ประภา คงปัญญา; ปัทมาภรณ์ จุมปา; สมโชค คุณสนอง; จรณะ ทรัพย์สุวรรณ; Prapa Kongpunya; Pattamaporn Joompa; Somchoke Khunsanong; Charana Sapsuwan; มหาวิทยาลัยมหิดล. สถาบันโภชนาการประเทศไทยก้าวสู่สังคมผู้สูงวัยอย่างสมบูรณ์ ในอีก 3 ปีข้างหน้า จึงจำเป็นต้องเตรียมรับมือกับ สถานการณ์นี้ โดยเฉพาะด้านสุขภาพอนามัยของ ผู้สูงอายุ การวิจัยนี้เป็นการพัฒนารูปแบบการจัดการ อาหารเพื่อสุขภาพผู้สูงอายุจังหวัดนครปฐม โดยการ เสริมสร้างความรู้และพัฒนาพฤติกรรมการบริโภค อาหารที่ดีต่อสุขภาพ ซึ่งมีแกนนำผู้สูงอายุ 238 คน และผู้สูงอายุ 769 คน จาก 19 ตำบล ใน 7 อำเภอ เข้าร่วมโครงการ ผู้วิจัยคัดเลือกกลุ่มตัวอย่าง จำนวน 370 คน เพื่อประเมินผลโครงการในด้านความรู้และ พฤติกรรมการบริโภคอาหารเปรียบเทียบก่อนและหลัง การดำเนินกิจกรรม กระบวนการวิจัย เน้นการสร้าง การมีส่วนร่วมและการพัฒนาศักยภาพในการค้นหา วางแผน และพัฒนารูปแบบการจัดการอาหารที่ เหมาะสมในกลุ่มผู้สูงอายุ จากการศึกษาพบว่า รูปแบบ การจัดการอาหารในแต่ละอำเภอมีความคล้ายคลึงกัน คือ เริ่มจากการปลูกผักผลไม้ในครัวเรือน และในแปลง ชุมชน จากนั้นนำผลผลิตมาร่วมกันพัฒนาตำรับอาหาร รวมทั้งมีการถนอม/แปรรูปอาหารจากผลผลิตที่มากเกิน ความต้องการในการบริโภค จากรูปแบบการจัดการ อาหารในครัวเรือนและชุมชนนี้ ช่วยสนับสนุนให้ ผู้สูงอายุสามารถดูแลสุขภาพของตนเองด้วยการปรุง ประกอบอาหารลดความหวาน มัน เค็ม รวมทั้งบริโภค ผักผลไม้เพิ่มมากขึ้น ซึ่งแนวทางการศึกษาในขั้นต่อไป ควรเป็นการเปรียบเทียบรูปแบบที่แตกต่างกันระหว่าง จังหวัด และขยายเวลาการดำเนินงานเป็น 2 ปี เพื่อให้เกิดความยั่งยืนของการพัฒนาPublication Open Access ปริมาณน้ำตาลในเครื่องดื่มรสหวานที่จำหน่ายในมหาวิทยาลัยและบริเวณโดยรอบกรณีศึกษาที่มหาวิทยาลัยมหิดล วิทยาเขตศาลายา(2562) พิมพ์นภาณัท ศรีดอนไผ่; ปิยณัฐ ศรีดอนไผ่; ประภาศรี ภูวเสถียร; ประไพศรี ศิริจักรวาล; Pimnapanut Sridonpai; Piyanut Sridonpai; Prapasri Puwastien; Yupaporn Nakngamanong; Prapaisri Sirichakwal; มหาวิทยาลัยมหิดล. สถาบันโภชนาการ. หน่วยมนุษยโภชนาการ; มหาวิทยาลัยมหิดล. สถาบันโภชนาการ. หน่วยพัฒนาฐานข้อมูลโภชนาการของอาหารเพื่อส่งเสริมสุขภาพและการค้า; มหาวิทยาลัยมหิดล. สถาบันโภชนาการ. ห้องปฏิบัติการเคมีทางอาหารชา กาแฟ และโกโก้เย็นเป็นเครื่องดื่มที่ได้รับ ความนิยมบริโภคมากขึ้นในกลุ่มวัยรุ่นและวัยทำางาน ปริมาณน้ำตาลที่สูงในเครื่องดื่มรสหวานเป็นสิ่งที่ต้อง ตระหนักเพราะเป็นสาเหตุสำคัญของปัญหาสุขภาพ จึงจำเป็นต้องศึกษาปริมาณน้ำตาลในเครื่องดื่มรสหวาน งานวิจัยนี้ เก็บรวบรวมข้อมูลตัวอย่างเครื่องดื่มรสหวาน ที่จำหน่ายในมหาวิทยาลัยมหิดล วิทยาเขตศาลายา และอาณาเขตโดยรอบรัศมีไม่เกิน 500 เมตร เก็บตัวอย่าง อย่างเป็นระบบโดยเก็บเครื่องดื่มชนิดเดียวกันและมี ค่าดัชนีการหักเหของแสง (Brix) ใกล้เคียงกันโดยใช้ Refractometer เป็นตัววัด นำามาเตรียมเป็น Single Composite Sample และวิเคราะห์หาปริมาณน้ำตาล ทั้งหมดโดยเครื่อง High Performance Liquid Chromatography (HPLC) ปริมาณน้ำตาลทั้งหมด ที่พบในเครื่องดื่มรสหวานที่นิยมบริโภคอยู่ในช่วง 6-30 กรัมต่อ 100 มล. ใกล้เคียงกับปริมาณน้ำตาล ที่พบในการศึกษาก่อนหน้านี้ ปัจุบันภาชนะบรรจุ เครื่องดื่มมีขนาดใหญ่ขึ้น จากขนาดปกติ 660 มล. เป็น 960 มล. ทำให้ผู้บริโภคได้รับน้ำตาลสูงจาก 14-66 กรัม เป็น 20-96 กรัม ตามลำดับ เครื่องดื่ม รสหวานที่ศึกษาส่วนใหญ่ มีปริมาณน้ำตาลสูงกว่า เกณฑ์แนะนำาของสัญลักษณ์ทางเลือกสุขภาพสำหรับ เครื่องดื่มที่กำหนดไว้ “ไม่ควรเกิน 6 กรัมต่อ 100 มล.” จากการศึกษานี้ สามารถใช้เป็นข้อมูลสำหรับแนะนำ ผู้บริโภคในการเลือกซื้อและบริโภคเครื่องดื่มรสหวาน ให้เหมาะสมกับสุขภาพ เพื่อป้องกันความเสี่ยงต่อ การเกิดโรคไม่ติดต่อเรื้อรังPublication Open Access Gender Differences in Knowledge, Attitude, Food Choice and Body Image Perception among Children Aged 9-12 Years in Bangkok, Thailand(2013) Kallaya Kijboonchoo; Wiyada Thasanasuwan; Weerachart Srichan; กัลยา กิจบุญชู; วิยะดา ทัศนสุวรรณ; วีรชาติ ศรีจันทร์; Mahidol University. Institute of NutritionPublication Metadata only The role and nutritional value of aquatic resources in the livelihoods of rural people : a participatory assessment in Attapeu province, Lao PDR(2003) Meusch, Eric; Jintana Yhoung-Aree; Friend, Richard; Funge-Smith, Simon; Mahidol University. Institute of NutritionPublication Metadata only อันตรายจากการหลอกลวงผู้ป่วย(2548) แก้ว กังสดาลอำไพ; กัลยารัตน์ เครือวัลย์Publication Metadata only Sensory acceptable equivalent doses of β-phenylethyl isothiocyanate (PEITC) induce cell cycle arrest and retard the growth of p53 mutated oral cancer in vitro and in vivo(2018) Aroonwan Lam-ubol; Alison Lea Fitzgerald; Arnat Ritdej; Tawaree Phonyiam; Hui Zhang; Myers, Jeffrey N.; Peng Huang; Dunyaporn Trachootham; Mahidol University. Institute of NutritionHigh doses of β-phenylethyl isothiocyanate (PEITC), a phytochemical in cruciferous vegetables, are not feasible for consumption due to a strong mouth-tingling effect. This study investigated the anti-cancer effect of PEITC at sensory acceptable doses. In vitro, PEITC was selectively toxic to oral cancer cells (CAL-27, FaDu, SCC4, SCC 9, SCC15, SCC25 and TU138), compared to oral keratinocytes (OKF6/TERT2 and NOK/Si). In vivo, 5 and 10 mg kg−1 PEITC, equivalent to human organoleptically acceptable doses, retarded tumor growth and prolonged the survival of mice bearing p53-mutated oral cancer cells – TU138 xenograft. Mechanistically, PEITC induced ROS accumulation, nuclear translocation of p53 and p21 and G1/S cell cycle arrest in vitro; increased p53 and 8-oxo-dG levels; and decreased Ki-67 intense/mild staining ratios without TUNEL changes in vivo. These findings suggested that the sensory acceptable doses of PEITC selectively induced ROS-mediated cell cycle arrest leading to delayed tumor progression and extended survival. PEITC could be a functional ingredient for oral cancer prevention.Publication Open Access Lactose-free milk prolonged endurance capacity in lactose intolerant Asian males.(2014) Kriyot Sudsa-ard; Kallaya Kijboonchoo; Visith Chavasit; Rungchai Chaunchaiyakul; Amanda Qing Xia Nio; Mahidol University. Faculty of NutritionSeveral studies on Caucasian volunteers have proven that milk is an effective recovery drink for athletes. Such benefit, however, cannot be directly applied to the lactose-intolerant Asian population. This study investigated the effects of ingesting water (WT), sports drink (SPD) and lactose-free milk (LFM) on cycling capacity. METHODS: Ten healthy young men completed 3 randomized experimental trials. Each trial consisted of an intermittent glycogen depleting session, a 2 h recovery period during which they ingested the test drink, followed by cycling at 70% of their maximum oxygen consumption (VO2max) to volitional exhaustion. Each trial was separated by at least one week. RESULTS: There were no complaints or symptoms of lactose intolerance during any of the trials. The cycling periods were different (p < 0.05) amongst the 3 trials, namely, lactose-free milk (LFM; 69.6 ± 14.0 min), sports drink (SPD; 52.1 ± 11.6 min), and water (WT; 36.0 ± 11.1 min), respectively. The VO2 and VCO2 of LFM (30 ± 4 and 29 ± 4 ml/kg/min) were lower (p < 0.05) than that of SPD (34 ± 4 and 34 ± 4 ml/kg/min) and WT (35 ± 4 and 33 ± 5 ml/kg/min). There were no differences (p = 0.45) in VO2 and VCO2 between SPD and WT. Mean rating of perceived exertion was lowest in LFM (14 ± 5; p < 0.05), while no difference was found between the other two trials (SPD: 16 ± 4 and WT: 16 ± 4; p = 0.18). CONCLUSION: Lactose-free milk is likely to be an effective recovery drink for enhancing subsequent cycling capacity in lactose intolerant Asian males.Publication Open Access Development of cereal and legume based food products for the elderly(2014) Pruet Satusap; Visith Chavasit; Wantanee Kriengsinyos; Kunchit Judprasong; Mahidol University. Faculty of NutritionDiets for elderly must contain nutritious foods, fit their physiological limitations, and match with their food culture. Cereals and legumes are suggested food choices regardless of their cultures and beliefs. Ready-to-eat products containing suitable macronutrient patterns from cereals and legumes were developed. Energy distributions from carbohydrate (60 kcal/100 kcal), protein (15 kcal/100 kcal), and fat (25 kcal/100 kcal), protein quality, and percent energy from saturated fatty acid and free sugar were criteria for the formulation. Carbohydrate sources were rice flour, brown rice flour, mung bean starch, which carbohydrate in rice flour was the most digestible on in vitro test. Protein and fat sources were soybean flour, black sesame seed, and rice bran oil. Three products, i.e., flake snack, instant beverage, and instant soup were produced by drying basic ingredients as flakes on a double-roller drum dryer and directly used or dry-mixed with other ingredients. The products (Aw <0.3) had balanced energy distribution, good quality protein, and energy from saturated fat < 8 kcal/100 kcal and free sugar < 10 kcal/100 kcal. Results from sensory central location test in 219 elderly subjects indicated that the flake snacks from both carbohydrate sources were significantly more acceptable than the other two products.Publication Metadata only Effect of extraction condition on the chemical and emulsifying properties of pectin from Cyclea barbata Miers leaves(2014) Mackaman, P; Tangsuphoom, N; Chavasit, V; Nattapol Tangsuphoom; Mahidol University. Institute of Nutrition. Food Science UnitCyclea barbata Miers is a tropical indigenous plant. The pectin extracted from Cyclea barbata Miers leaves (CBMP) has unique gelling characteristic that strongly depends on the extraction condition. This study aims to determine the chemical and emulsifying properties of CBMP extracted under conditions that deteriorate its gelling ability. CBMP extractions were performed using 5 and 50 mM HNO3 with 40 ppm H2 O2 , and 2 mM NaOH at 80°C for 3 h. Acid increased degrees of methylation (DM) and acetylation (DAc), and protein content of the obtained CBMP; while alkali extraction decreased DM but increased DAc. Depolymerization of CBMP to 20- 80 kDa was observed when acid, alkali, and long extracting time were used. CBMP extracted using 5 mM HNO3 contained 66% DM, 2% DAc and showed better emulsifying properties than other depolymerized CBMP. Emulsion forming and stabilizing abilities of such CBMP resulted from the appreciable amount of protein (6%) to adsorb at the oil-water interface, and the suitable molecular weight (80 kDa) of pectin to provide sufficient thickness of hydrated layer for emulsion stabilization. Extraction under severe conditions resulted in the chemical structure modification which improves the emulsifying properties of CBMP and its potential use as emulsifier.Publication Metadata only Overweight increases risk of first trimester hypothyroxinaemia in iodine-deficient pregnant women.(2014) Sueppong Gowachirapant; Melse-Boonstra, Alida; Pattanee Winichagoon; Zimmermann, Michael B.; Mahidol University. Institution of NutritionHypothyroxinaemia early in pregnancy may impair fetal brain development. Increased body weight has been associated with low thyroxine concentrations in non-pregnant women. In pregnant women, morbid maternal obesity is a risk factor for thyroid dysfunction. But whether lesser degrees of overweight that are much more common could be a risk factor for hypothyroxinaemia in pregnancy is unclear. The objective of this study was to investigate if overweight increases risk for thyroid dysfunction, and specifically hypothyroxinaemia, in iodine-deficient pregnant women. We performed a cross-sectional study at first hospital visit among healthy Thai pregnant women. We measured weight and height, urinary iodine concentration (UIC), serum thyroid hormones and thyroglobulin. Pre-pregnancy weight and relevant dietary factors were determined by questionnaire, and body mass index (BMI) was used to classify weight status. Among 514 women (mean gestational age, 11 weeks) with a median UIC of 111 μg dL(-1) , indicating mild iodine deficiency, 12% had low free thyroxine (fT4) concentrations: 3% had overt hypothyroidism; 7% had subclinical hypothyroidism; and 8% had isolated hypothyroxinaemia. Based on pre-pregnancy BMI, 26% of women were overweight or obese. In a multiple regression model, BMI was a negative predictor of fT4 (β = -0.20, P < 0.001). Compared to normal weight women, the prevalence ratio (95% CI) of a low fT4 in overweight women was 3.64 (2.08-6.37) (P < 0.01). Iodine-deficient pregnant Thai women who are overweight have a 3.6-fold higher risk of hypothyroxinaemia in the first trimester compared to normal weight women. Targeted screening should consider overweight a potential risk factor for thyroid dysfunction in pregnant women in iodine-deficient areas.Publication Open Access Effect of malarial infection on haematological parameters in population near Thailand-Myanmar border(2014) Manas Kotepui; Bhukdee Phunphuech; Nuoil Phiwklam; Chaowanee Chupeerach; Suwit Duangmano; Mahidol University. Institute of NutritionBackground Malaria is a major mosquito-borne public health problem in Thailand with varied haematological consequences. The study sought to elucidate the haematological changes in people who suspected malaria infection and their possible predictive values of malaria infection. Methods Haematological parameters of 4,985 patients, including 703 malaria-infected and 4,282 non-malaria infected, who admitted at Phop Phra Hospital, Tak Province, an area of malaria endemic transmission in Thailand during 2009 were evaluated. Results The following parameters were significantly lower in malaria-infected patients; red blood cells (RBCs) count, haemoglobin (Hb), platelets count, white blood cells (WBCs) count, neutrophil, monocyte, lymphocyte and eosinophil counts, while mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular haemoglobin (MCH), Mean corpuscular haemoglobin concentration (MCHC), neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), and monocyte-lymphocyte ratio (MLR) were higher in comparison to non-malaria infected patients. Patients with platelet counts < 150,000/uL were 31.8 times (odds ratio) more likely to have a malaria infection. Thrombocytopenia was present in 84.9% of malaria-infected patients and was independent of age, gender and nationality (P value < 0.0001). Conclusion Patients infected with malaria exhibited important changes in most of haematological parameters with low platelet, WBCs, and lymphocyte counts being the most important predictors of malaria infection. When used in combination with other clinical and microscopy methods, these parameters could improve malaria diagnosis and treatment.Publication Open Access Triple-fortified rice containing vitamin A reduced marginal vitamin A deficiency and increased vitamin A liver stores in school-aged Thai children.(2014) Siwaporn Pinkaew; Rita Wegmuller; Emorn Wasantwisut; Pattanee Winichagoon; Hurrell, Richard F.; Tanumihardjo, Sherry A.; Mahidol University. Institute of NutritionVitamin A (VA)-fortified rice is a potential intervention strategy to prevent VA deficiency in at-risk populations. Hot-extruded, triple-fortified rice grains with added VA, zinc, and iron were produced by hot extrusion technology and their ability to improve VA status was tested in Thai schoolchildren. The fortification levels were 10 mg of iron, 9 mg of zinc, and 1.05 mg of VA/g extruded rice. A paired stable isotope dilution technique with labeled 13C2-retinyl acetate (13C-RID) was used to quantify VA pool size at the beginning and end of the feeding period. Fifty healthy schoolchildren with a serum retinol (SR) concentration of >0.7 μmol/L were randomly assigned to 2 groups to receive either triple-fortified rice (n = 25) or natural rice (n = 25) for 2 mo as part of the daily school meal. The fortified grains, mixed 1:50 with regular rice, were estimated to provide an extra 890 μg of VA/d, 5 d/wk. 13C2-retinyl acetate (1.0 μmol) was administered orally to each child before and at the end of the feeding period to estimate total body reserves (TBRs) of VA, which increased significantly (P < 0.05) in the intervention group from 153 ± 66 μmol retinol at baseline to 269 ± 148 μmol retinol after 2 mo of feeding. There was no change in the TBRs of VA in the control group (108 ± 67 vs. 124 ± 89 μmol retinol) (P = 0.22). Serum retinol remained unchanged in both groups. We conclude that VA-fortified, hot-extruded rice is an efficacious vehicle to provide additional VA to at-risk populations, and that the efficacy of VA-fortified foods can be usefully monitored by the 13C-RID measurement of TBRs of VA but not by changes in SR concentration.Publication Open Access Prevalence and incidence of child stunting from birth to two years of life in Thai children : based on the prospective cohort study of Thai children (PCTC)(2010) Aroonsri Mongkolchati; Bundit Thinkhamrop; Ladda Mo-Suwan; Uraiporn Chittchang; Chanpen Choprapawon; Mahidol University. Institute of NutritionOBJECTIVE: To determine the percentages of prevalence and incidence in child stunting at birth, 6, 12, 18, and 24 months of age and to investigate the association between factors and child stunting outcome MATERIAL AND METHOD: The Prospective Cohort Study of Thai Children (PCTC) was carried out during 2000-2002, data from five districts were examined, and anthropometric measurements were performed by the physician and research assistants. WHO's growth reference standard year 2005 was used. RESULTS: Four thousand two hundred forty five children were included at the start of the present study of which 3,898 were in the final analysis. The prevalence in child stunting presented an increasing percentage at birth 6, 12, 18, and 24 months was 6.0, 6.9, 9.5, 14.6, and 16.6%, and incidence indicated decreasing at birth, 6, 12, 18, and 24 months was 6.0, 4.3, 4.1, 5.2, and 3.2% respectively. The GEE analysis showed that gender mother height, mother education, income, and Nan-Hill Tribe areas were significantly correlated with child stunting (p < 0.001). CONCLUSION: Finding from the present study indicates that to reduce child stunting in Thailand in early infant's life, early nutritional interventions and quality antenatal care are vital.Publication Metadata only สุขภาพที่ดีจากอินเตอร์เน็ต(2552-03) แก้ว กังสดาลอำไพ; มหาวิทยาลัยมหิดล. สถาบันโภชนาการPublication Metadata only เอาไงดีกับขวดพลาสติกใส ตอน 2(2552-09) แก้ว กังสดาลอำไพ; มหาวิทยาลัยมหิดล. สถาบันโภชนาการPublication Metadata only น้ำมันมะพร้าว....ประกายไฟในสมอง (ตอน 2)(2013-01-22) แก้ว กังสดาลอำไพ; มหาวิทยาลัยมหิดล. สถาบันโภชนาการPublication Metadata only Carotenoids: provitamin A, antioxidant activity and potential health benefits(2010-01) Pattaneeya Prangthip; พัฒนียา ปรางทิพย์; Emorn Wasantwisut; เอมอร วสันตวิสุทธิ์; Furr, Harold C.; แฮรอล์ด ซี เฟอร์; มหาวิทยาลัยมหิดล. สถาบันโภชนาการCarotenoids are the poly-isoprenoid pigments found mostly in plant. In addition to function as the precursor of retinol known as provitamin A in Human beings, this review also concerns carotenoids as an association in health promoting and disease preventing through the possible activity of antioxidants. แคโรทีนอยด์เป็นสารสีกลุ่มโพลี-ไอโซพรีนอยด์ที่มากในพืช มีบทบาทเป็นสารตั้งต้นของเรตินอลหรือโพรวิตามิน เอ ในร่างกาย บทความนี้กล่าวถึงบทบาทของแคโรทีนอยด์ในการต้านอนุมูลอิสระซึ่งเกี่ยวข้องกับการส่งเสริมสุขภาพและการป้องกันโรค