Publication: Antioxidant activity of Limnophila aromatica Merr.
Issued Date
2004-12
Resource Type
Language
eng
Rights
Mahidol University
Rights Holder(s)
Faculty of Pharmacy Mahidol University
Bibliographic Citation
Thai Journal of Phytopharmacy. Vol.11, No.2 (2004), 11-17
Suggested Citation
Arunya Sribusarakum, Nuntavan Bunyapraphatsara, Opa Vajragupta, Watanabe, Hiroshi Antioxidant activity of Limnophila aromatica Merr.. Thai Journal of Phytopharmacy. Vol.11, No.2 (2004), 11-17. Retrieved from: https://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/3252
Research Projects
Organizational Units
Authors
Journal Issue
Thesis
Title
Antioxidant activity of Limnophila aromatica Merr.
Abstract
The antioxidant properties of methanol extract, essential oil and authentic compounds relating
to Limnophila aromatica Merr. essential oil components were investigated employing various
established in vitro systems, such as 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH), nitric oxide (NO) radical
scavenging and inhibition of lipid peroxidation. The results indicated that methanol extract and essential
oil of L. aromatica exhibited free radical scavenger, NO radical scavenger and antilipid peroxidation.
The antioxidant activities of methanol extract were higher than essential oil. Eugenol showed antioxidant
activity against the radical scavenging ability of DPPH. Eugenol and γ-terpinene also exhibited
antilipid peroxidation whereas in the NO scavenging assay, the authentic compounds exhibited weak
and no activity.
ศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของสารสกัดเมทานอล น้ำมันหอมระเหย รวมทั้งสารตัวอย่างที่สัมพันธ์กับ องค์ประกอบในน้ำมันหอมระเหยของผักแขยง (Limnophila aromatica Merr.) ด้วยวิธี 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH), nitric oxide (NO) radical scavenging และการยับยั้งการเกิด lipid peroxidation พบว่า สารสกัดเมทานอลและน้ำมันหอมระเหยจากผักแขยงมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ โดยสารสกัดเมทานอล จะมีฤทธิ์แรงกว่าน้ำมันหอมระเหย สำหรับสารตัวอย่างพบว่า ยูจีนอลแสดงฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระโดยการจับกับ DPPH นอกจากนี้ยูจีนอลและ γ-terpinene ยังมีฤทธิ์ในการยับยั้งการเกิด lipid peroxidation ด้วย ขณะที่ใน การทดสอบด้วยวิธี nitric oxide (NO) radical scavenging สารตัวอย่างจะมีฤทธิ์อ่อนหรือไม่มีฤทธิ์ในการจับกับ nitric oxide
ศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของสารสกัดเมทานอล น้ำมันหอมระเหย รวมทั้งสารตัวอย่างที่สัมพันธ์กับ องค์ประกอบในน้ำมันหอมระเหยของผักแขยง (Limnophila aromatica Merr.) ด้วยวิธี 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH), nitric oxide (NO) radical scavenging และการยับยั้งการเกิด lipid peroxidation พบว่า สารสกัดเมทานอลและน้ำมันหอมระเหยจากผักแขยงมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ โดยสารสกัดเมทานอล จะมีฤทธิ์แรงกว่าน้ำมันหอมระเหย สำหรับสารตัวอย่างพบว่า ยูจีนอลแสดงฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระโดยการจับกับ DPPH นอกจากนี้ยูจีนอลและ γ-terpinene ยังมีฤทธิ์ในการยับยั้งการเกิด lipid peroxidation ด้วย ขณะที่ใน การทดสอบด้วยวิธี nitric oxide (NO) radical scavenging สารตัวอย่างจะมีฤทธิ์อ่อนหรือไม่มีฤทธิ์ในการจับกับ nitric oxide