Publication: Antioxidant activity of Limnophila aromatica Merr.
dc.contributor.author | Arunya Sribusarakum | en_US |
dc.contributor.author | Nuntavan Bunyapraphatsara | en_US |
dc.contributor.author | Opa Vajragupta | en_US |
dc.contributor.author | Watanabe, Hiroshi | en_US |
dc.contributor.other | Mahidol University. Faculty of Pharmacy. Medicinal Plant Information Center | en_US |
dc.contributor.other | Mahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Pharmacognosy. | en_US |
dc.contributor.other | Mahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Pharmaceutical Chemistry | en_US |
dc.date.accessioned | 2017-12-12T10:17:22Z | |
dc.date.available | 2017-12-12T10:17:22Z | |
dc.date.created | 2017-12 | |
dc.date.issued | 2004-12 | |
dc.description.abstract | The antioxidant properties of methanol extract, essential oil and authentic compounds relating to Limnophila aromatica Merr. essential oil components were investigated employing various established in vitro systems, such as 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH), nitric oxide (NO) radical scavenging and inhibition of lipid peroxidation. The results indicated that methanol extract and essential oil of L. aromatica exhibited free radical scavenger, NO radical scavenger and antilipid peroxidation. The antioxidant activities of methanol extract were higher than essential oil. Eugenol showed antioxidant activity against the radical scavenging ability of DPPH. Eugenol and γ-terpinene also exhibited antilipid peroxidation whereas in the NO scavenging assay, the authentic compounds exhibited weak and no activity. | en_US |
dc.description.abstract | ศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของสารสกัดเมทานอล น้ำมันหอมระเหย รวมทั้งสารตัวอย่างที่สัมพันธ์กับ องค์ประกอบในน้ำมันหอมระเหยของผักแขยง (Limnophila aromatica Merr.) ด้วยวิธี 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH), nitric oxide (NO) radical scavenging และการยับยั้งการเกิด lipid peroxidation พบว่า สารสกัดเมทานอลและน้ำมันหอมระเหยจากผักแขยงมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ โดยสารสกัดเมทานอล จะมีฤทธิ์แรงกว่าน้ำมันหอมระเหย สำหรับสารตัวอย่างพบว่า ยูจีนอลแสดงฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระโดยการจับกับ DPPH นอกจากนี้ยูจีนอลและ γ-terpinene ยังมีฤทธิ์ในการยับยั้งการเกิด lipid peroxidation ด้วย ขณะที่ใน การทดสอบด้วยวิธี nitric oxide (NO) radical scavenging สารตัวอย่างจะมีฤทธิ์อ่อนหรือไม่มีฤทธิ์ในการจับกับ nitric oxide | en_US |
dc.identifier.citation | Thai Journal of Phytopharmacy. Vol.11, No.2 (2004), 11-17 | en_US |
dc.identifier.uri | https://repository.li.mahidol.ac.th/handle/123456789/3252 | |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.rights | Mahidol University | en_US |
dc.rights.holder | Faculty of Pharmacy Mahidol University | en_US |
dc.subject | Limnophila aromatica Merr. | en_US |
dc.subject | antioxidant | en_US |
dc.subject | essential oil | en_US |
dc.subject | DPPH | en_US |
dc.subject | Nitric oxide | en_US |
dc.subject | radicalscavenging activity | en_US |
dc.subject | lipid peroxidation | en_US |
dc.subject | Thai Journal of Phytopharmacy | en_US |
dc.subject | วารสารสมุนไพร | en_US |
dc.title | Antioxidant activity of Limnophila aromatica Merr. | en_US |
dc.type | Original Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |