Publication:
ความหลากหลายของพืชอาหาร และการเลือกกินของกระทิง (Bos gaurus laosiensis) บริเวณคลองปลากั้ง อุทยานแห่งชาติเขาใหญ่ จังหวัดนครราชสีมา

dc.contributor.authorสุภัทร ประสพen_US
dc.contributor.authorนริศ ภูมิภาคen_US
dc.contributor.authorรัตนวัฒน์ ไชยรัตน์en_US
dc.contributor.authorRattanawat Chaiyaraten_US
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยมหิดล. คณะสิ่งแวดล้อมและทรัพยากรศาสตร์.en_US
dc.contributor.otherมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์. คณะวนศาสตร์.en_US
dc.date.accessioned2015-09-18T11:26:33Z
dc.date.accessioned2019-12-23T09:40:59Z
dc.date.available2015-09-18T11:26:33Z
dc.date.available2019-12-23T09:40:59Z
dc.date.created2015-09-18
dc.date.issued2556
dc.description.abstractIndochinese gaur (Bos gaurus laosiensis) is a ruminant which roams and feeds on the plains. The objective of this research was to study the diversity of food plants and the food preference of gaur in the Khlong Pla Kang area of the buffer zone in the Khao Yai National Park, Nakhon Ratchasima province, Thailand from April 2010 to March 2011.Twig counts and four transects were employed to study the forage species in the area. In total, 43 species of food plants were utilized by gaur, composed of 35 species of dicotyledons and 8 species of monocotyledons. Forty one species were eaten during the wet season including Mallotus philippensis Mull. Arg., Dillenia obovata (Blume) Hoogland, Helicteres lanata (Teijsm. Binn.) Kurz and Mallotus paniculatus Mull. Arg. with a diversity index of 2.88. During the dry season, 25 species were eaten including Cinnamomum iners Reinw. ex Blume and Dioscorea glabra Roxb. with a diversity and fruits were eaten by gaur. Gaur could adapt their feeding behavior to the differences between the wet and dry seasons. During the dry season, forage species were scarce due coverage by fallen leaves and some species had died. Gaur selected supplemental food (13.6%) in the wet season. Compared to the food plants preferred by wild elephants, the similarity index was 45.5%.en_US
dc.identifier.citationวารสารวนศาสตร์. ปีที่ 32, ฉบับที่ 2 (2556), 1-13.en_US
dc.identifier.urihttps://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/48483
dc.language.isothaen_US
dc.rightsMahidol University.en_US
dc.subjectกระทิงen_US
dc.subjectความหลากหลายen_US
dc.subjectพืชอาหารen_US
dc.subjectอัตราการเลือกกินen_US
dc.subjectอุทยานแห่งชาติไทยen_US
dc.subjectindochinese gaur(Bosg aurus laosiensis)en_US
dc.subjectdiversityen_US
dc.subjectfood plantsen_US
dc.subjectfood preferenceen_US
dc.subjectKhao Yai National Parken_US
dc.titleความหลากหลายของพืชอาหาร และการเลือกกินของกระทิง (Bos gaurus laosiensis) บริเวณคลองปลากั้ง อุทยานแห่งชาติเขาใหญ่ จังหวัดนครราชสีมาen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication
mods.location.urlhttp://www.en.mahidol.ac.th/thai/publication/2013/2013DiversityofFood.pdf

Files

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Plain Text
Description:

Collections