Publication: Snacks from Thai herbal plants for patients with gastritis and peptic ulcer
dc.contributor.author | Walla Tungrugsasut | en_US |
dc.contributor.author | Vimol Srisukh | en_US |
dc.contributor.author | Nuntavan Bunyapraphatsara | en_US |
dc.contributor.author | Farsai Chanjaruporn | en_US |
dc.contributor.author | Anan Veenasakulchai | en_US |
dc.contributor.author | Wilaiwan Thongbainoi | en_US |
dc.contributor.other | Mahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Food Chemistry | en_US |
dc.contributor.other | Mahidol University.Faculty of Pharmacy. Department of Pharmacognosy | en_US |
dc.date.accessioned | 2017-12-12T10:10:49Z | |
dc.date.available | 2017-12-12T10:10:49Z | |
dc.date.created | 2017-12 | |
dc.date.issued | 2004-12 | |
dc.description.abstract | Turmeric, banana, and holy basil have shown anti-ulcerogenic activities in several animal studies. Turmeric exhibited the activity in clinical studies as well. Two formulae of snack bars from these Thai herbal plants, to be used as supplements in gastritis and peptic ulcer patients, were developed. Both formulae contained dried ingredients of turmeric (Curcuma longa L.) at 2.5%w/w, holy basil leaves (Ocimum tenuiflorum L.) at 2.5%w/w, and unripe banana (Musa ABB group (triploid) cv. ‘Namwaa’) at 8.75%w/w. Formula 1 (natural flavor) and Formula 2 (cocoa flavor) provided 156.77 and 152.91 Kcal/serving (1 serving = 40 g/5 bars), respectively. Sensory evaluations of the snacks were carried out among 50 panelists, using 9-point Hedonic scale method. There was no significant difference between the two formulae. | en_US |
dc.description.abstract | ขมิ้นชัน กล้วย และกะเพรา แสดงคุณสมบัติ anti-ulcerogenic ในการศึกษาในสัตว์ทดลอง นอกจากนั้นขมิ้นชันยังแสดงคุณสมบัตินี้ในการศึกษาทางคลินิกด้วย ในการศึกษานี้ได้ทำการพัฒนาขนมขบเคี้ยว ในรูป snack bar 2 สูตร จากสมุนไพรไทยทั้ง 3 ชนิด เพื่อใช้รับประทานเสริมเป็นอาหารว่างระหว่างมื้อใน ผู้ป่วยโรคกระเพาะอาหารอักเสบและโรคแผลในกระเพาะอาหารและลำไส้ ขนมขบเคี้ยวทั้ง 2 สูตร ประกอบด้วย ขมิ้นชัน และใบกระเพราอบแห้งในปริมาณที่เท่ากัน คือ ร้อยละ 2.5 โดยน้ำหนัก และกล้วยน้ำว้าดิบอบแห้ง ร้อยละ 8.75 โดยน้ำหนัก ขนมขบเคี้ยวสูตรที่ 1 (รสธรรมชาติ) และสูตรที่ 2 (รสโกโก้) ให้พลังงาน 156.77 และ 152.91 กิโลแคลอรีต่อหน่วยบริโภค (1 หน่วยบริโภค เท่ากับ 40 กรัม หรือ ขนม 5 ชิ้น) ตามลำดับ เมื่อนำผลิตภัณฑ์ทั้ง 2 สูตรมาประเมินด้วยประสาทสัมผัส โดยใช้วิธี 9-point Hedonic scale ในผู้ประเมิน 50 คน พบว่าทั้ง 2 สูตรได้รับคะแนนความชอบไม่แตกต่างกัน | en_US |
dc.identifier.citation | Thai Journal of Phytopharmacy. Vol.11, No.2 (2004), 1-10 | en_US |
dc.identifier.uri | https://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/3251 | |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.rights | Mahidol University | en_US |
dc.rights.holder | Faculty of Pharmacy Mahidol University | en_US |
dc.subject | Curcuma longa | en_US |
dc.subject | Ocimum tenuiflorum | en_US |
dc.subject | Musa sapientum | en_US |
dc.subject | snack bar | en_US |
dc.subject | gastritis | en_US |
dc.subject | Thai Journal of Phytopharmacy | en_US |
dc.subject | วารสารสมุนไพร | en_US |
dc.subject | Open Access article | en_US |
dc.title | Snacks from Thai herbal plants for patients with gastritis and peptic ulcer | en_US |
dc.title.alternative | ขนมขบเคี้ยวจากสมุนไพรไทยสำหรับผู้ป่วยโรคกระเพาะอาหาร อักเสบและโรคแผลในกระเพาะอาหารและลำไส้ | en_US |
dc.type | Original Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |