Publication:
Snacks from Thai herbal plants for patients with gastritis and peptic ulcer

dc.contributor.authorWalla Tungrugsasuten_US
dc.contributor.authorVimol Srisukhen_US
dc.contributor.authorNuntavan Bunyapraphatsaraen_US
dc.contributor.authorFarsai Chanjarupornen_US
dc.contributor.authorAnan Veenasakulchaien_US
dc.contributor.authorWilaiwan Thongbainoien_US
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Food Chemistryen_US
dc.contributor.otherMahidol University.Faculty of Pharmacy. Department of Pharmacognosyen_US
dc.date.accessioned2017-12-12T10:10:49Z
dc.date.available2017-12-12T10:10:49Z
dc.date.created2017-12
dc.date.issued2004-12
dc.description.abstractTurmeric, banana, and holy basil have shown anti-ulcerogenic activities in several animal studies. Turmeric exhibited the activity in clinical studies as well. Two formulae of snack bars from these Thai herbal plants, to be used as supplements in gastritis and peptic ulcer patients, were developed. Both formulae contained dried ingredients of turmeric (Curcuma longa L.) at 2.5%w/w, holy basil leaves (Ocimum tenuiflorum L.) at 2.5%w/w, and unripe banana (Musa ABB group (triploid) cv. ‘Namwaa’) at 8.75%w/w. Formula 1 (natural flavor) and Formula 2 (cocoa flavor) provided 156.77 and 152.91 Kcal/serving (1 serving = 40 g/5 bars), respectively. Sensory evaluations of the snacks were carried out among 50 panelists, using 9-point Hedonic scale method. There was no significant difference between the two formulae.en_US
dc.description.abstractขมิ้นชัน กล้วย และกะเพรา แสดงคุณสมบัติ anti-ulcerogenic ในการศึกษาในสัตว์ทดลอง นอกจากนั้นขมิ้นชันยังแสดงคุณสมบัตินี้ในการศึกษาทางคลินิกด้วย ในการศึกษานี้ได้ทำการพัฒนาขนมขบเคี้ยว ในรูป snack bar 2 สูตร จากสมุนไพรไทยทั้ง 3 ชนิด เพื่อใช้รับประทานเสริมเป็นอาหารว่างระหว่างมื้อใน ผู้ป่วยโรคกระเพาะอาหารอักเสบและโรคแผลในกระเพาะอาหารและลำไส้ ขนมขบเคี้ยวทั้ง 2 สูตร ประกอบด้วย ขมิ้นชัน และใบกระเพราอบแห้งในปริมาณที่เท่ากัน คือ ร้อยละ 2.5 โดยน้ำหนัก และกล้วยน้ำว้าดิบอบแห้ง ร้อยละ 8.75 โดยน้ำหนัก ขนมขบเคี้ยวสูตรที่ 1 (รสธรรมชาติ) และสูตรที่ 2 (รสโกโก้) ให้พลังงาน 156.77 และ 152.91 กิโลแคลอรีต่อหน่วยบริโภค (1 หน่วยบริโภค เท่ากับ 40 กรัม หรือ ขนม 5 ชิ้น) ตามลำดับ เมื่อนำผลิตภัณฑ์ทั้ง 2 สูตรมาประเมินด้วยประสาทสัมผัส โดยใช้วิธี 9-point Hedonic scale ในผู้ประเมิน 50 คน พบว่าทั้ง 2 สูตรได้รับคะแนนความชอบไม่แตกต่างกันen_US
dc.identifier.citationThai Journal of Phytopharmacy. Vol.11, No.2 (2004), 1-10en_US
dc.identifier.urihttps://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/3251
dc.language.isoengen_US
dc.rightsMahidol Universityen_US
dc.rights.holderFaculty of Pharmacy Mahidol Universityen_US
dc.subjectCurcuma longaen_US
dc.subjectOcimum tenuiflorumen_US
dc.subjectMusa sapientumen_US
dc.subjectsnack baren_US
dc.subjectgastritisen_US
dc.subjectThai Journal of Phytopharmacyen_US
dc.subjectวารสารสมุนไพรen_US
dc.subjectOpen Access articleen_US
dc.titleSnacks from Thai herbal plants for patients with gastritis and peptic ulceren_US
dc.title.alternativeขนมขบเคี้ยวจากสมุนไพรไทยสำหรับผู้ป่วยโรคกระเพาะอาหาร อักเสบและโรคแผลในกระเพาะอาหารและลำไส้en_US
dc.typeOriginal Articleen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
py-ar-walla-2004.pdf
Size:
173.54 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description:

Collections