Publication: การปนเปื้อนของแบคทีเรียบริเวณที่ตั้งถังขยะในโรงอาหาร
Issued Date
2561
Resource Type
Language
tha
ISSN
2697-584X (Print)
2697-5866 (Online)
2697-5866 (Online)
Rights
มหาวิทยาลัยมหิดล
Rights Holder(s)
ภาควิชาวิทยาศาสตร์อนามัยสิ่งแวดล้อม คณะสาธารณสุขศาสตร์ มหาวิทยาลัยมหิดล
Bibliographic Citation
วารสารสาธารณสุขศาสตร์. ปีที่ 48, ฉบับที่ 1 (ม.ค.-เม.ย. 2561), 19-32
Suggested Citation
เนตรชนก กำลังมาก, ชัชวาล สิงหกันต์, วิชระ สิงหะคเชนทร์, ธวัช เพชรไทย, Netchanok Kamlangmak, Chatchawal Singhakant, Vajira Singhakajen, Tawach Prechthai การปนเปื้อนของแบคทีเรียบริเวณที่ตั้งถังขยะในโรงอาหาร. วารสารสาธารณสุขศาสตร์. ปีที่ 48, ฉบับที่ 1 (ม.ค.-เม.ย. 2561), 19-32. สืบค้นจาก: https://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/63685
Research Projects
Organizational Units
Authors
Journal Issue
Thesis
Title
การปนเปื้อนของแบคทีเรียบริเวณที่ตั้งถังขยะในโรงอาหาร
Alternative Title(s)
Bacteria Contamination at Location of Waste Bins in Canteens
Other Contributor(s)
Abstract
การศึกษานี้เป็นการวิจัยเชิงสำรวจ เพื่อศึกษา
ลักษณะของถังขยะและการปนเปื้อนของแบคทีเรีย
บนพื้นบริเวณรอบถังขยะภายในโรงอาหาร 3 แห่ง
จากสถานศึกษาแห่งหนึ่ง การศึกษาประกอบด้วย
2 ส่วน คือ การประเมินลักษณะทั่วไปและลักษณะ
สุขาภิบาลของถังขยะ 2 ประเภท คือ ถังขยะรวม
และถังขยะเศษอาหาร โดยใช้แบบสำารวจลักษณะ
สุขาภิบาลและศึกษาการปนเปื้อนของแบคทีเรีย
บนพื้นที่ระยะ 0, 20, 40, 60, 80, 100, และ 300
เซนติเมตรจากถังขยะ นอกจากนี้ได้ทำการเปรียบเทียบ
ปริมาณแบคทีเรียทั้งหมดบนพื้นทั้งก่อนและหลัง
การใช้งานถังขยะ ผลการศึกษาพบว่า ถังขยะเศษอาหาร
(ร้อยละ 100) และถังขยะรวม (ร้อยละ 86.9) มีลักษณะ
ไม่เหมาะสมตามเกณฑ์สุขาภิบาล ค่าเฉลี่ยของปริมาณ
แบคทีเรียทั้งหมดบนพื้นที่ระยะ 0-300 เซนติเมตร
จากถังขยะรวมและถังขยะเศษอาหารอยู่ในช่วง
637-2,745 และ 927-45,733 โคโลนี/ตารางเซนติเมตร
ตามลำดับ นอกจากนี้ระยะห่างจากถังขยะเศษอาหาร
ที่เพิ่มขึ้นจะพบการลดลงของปริมาณแบคทีเรียทั้งหมด
ผลการศึกษานี้แตกต่างจากถังขยะรวมที่พบว่า ไม่มี
ความแตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติของปริมาณ
แบคทีเรียทั้งหมด ผลการศึกษาพบการเพิ่มขึ้นของ
ปริมาณแบคทีเรียทั้งหมดหลังการใช้งานของถังขยะ
รวมและถังขยะเศษอาหาร ซึ่งการศึกษาครั้งนี้สามารถ
ใช้ในการพิจารณาตำแหน่งที่ตั้งถังขยะภายในโรงอาหาร
เพื่อลดการปนเปื้อนของแบคทีเรียในอาหาร
This study was a survey research, designed to determine characteristics of waste bins and bacteria contamination on the fl oor near to waste bins of three canteens at an educational institution. The study included 2 parts to evaluate general and sanitary characteristics of both combined waste and food waste bins using a sanitary checklist and determining bacterial contamination on the fl oor at 0, 20, 40, 60, 80, 100, and 300 cm distances from waste bins. In addition, the total bacteria on the fl oor before and after the use of waste bins was compared in this study. The results showed that 100% of food waste bins and 86.9% of combined waste bins had improper characteristics following sanitary criteria. The average total bacteria on the fl oor at 0–300 cm from combined waste bins and food waste bins ranged 637-2,745 and 927-45,733 CFU/cm2, respectively. As the distances from food waste bins increased, the total bacteria on the fl oor decreased. This result differed from the combined waste bins where observed total bacteria insignifi cantly differed. Finally, increased total bacteria, after using both combined waste and food waste bins were observed in this study. This study could be used to consider the locations of waste bins in canteens to reduce bacterial contamination in foods.
This study was a survey research, designed to determine characteristics of waste bins and bacteria contamination on the fl oor near to waste bins of three canteens at an educational institution. The study included 2 parts to evaluate general and sanitary characteristics of both combined waste and food waste bins using a sanitary checklist and determining bacterial contamination on the fl oor at 0, 20, 40, 60, 80, 100, and 300 cm distances from waste bins. In addition, the total bacteria on the fl oor before and after the use of waste bins was compared in this study. The results showed that 100% of food waste bins and 86.9% of combined waste bins had improper characteristics following sanitary criteria. The average total bacteria on the fl oor at 0–300 cm from combined waste bins and food waste bins ranged 637-2,745 and 927-45,733 CFU/cm2, respectively. As the distances from food waste bins increased, the total bacteria on the fl oor decreased. This result differed from the combined waste bins where observed total bacteria insignifi cantly differed. Finally, increased total bacteria, after using both combined waste and food waste bins were observed in this study. This study could be used to consider the locations of waste bins in canteens to reduce bacterial contamination in foods.