Publication: ผลของโปรแกรมส่งเสริมสุขภาพด้านการบริโภคอาหารและการออกกำลังกายในผสู้งอายุ จังหวัดกาญจนบุรี
Issued Date
2553
Resource Type
Language
tha
Rights
มหาวิทยาลัยมหิดล
Bibliographic Citation
วารสารสุขศึกษา. ปีที่ 33, ฉบับที่ 115 (พ.ค.- ส.ค. 2553), 6-
Suggested Citation
อารยา ทิพย์วงศ์, มณีรัตน์ ธีระวิวัฒน์, นิรัตน์ อิมามี ผลของโปรแกรมส่งเสริมสุขภาพด้านการบริโภคอาหารและการออกกำลังกายในผสู้งอายุ จังหวัดกาญจนบุรี. วารสารสุขศึกษา. ปีที่ 33, ฉบับที่ 115 (พ.ค.- ส.ค. 2553), 6-. สืบค้นจาก: https://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/72009
Research Projects
Organizational Units
Authors
Journal Issue
Thesis
Title
ผลของโปรแกรมส่งเสริมสุขภาพด้านการบริโภคอาหารและการออกกำลังกายในผสู้งอายุ จังหวัดกาญจนบุรี
Alternative Title(s)
Health Promoting Program in Food Consumtion and Exercise for the Elderly, Kanchanaburi Province
Other Contributor(s)
Abstract
การศึกษาครั้งนี้เป็นการวิจัยกึ่งทดลอง มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของโปรแกรมส่งเสริมสุขภาพ
ด้านการบริโภคอาหารและการออกกำลังกาย ในผู้สูงอายุ จังหวัดกาญจนบุรี กลุ่มตัวอย่างเป็นผู้สูงอายุ
อายุระหว่าง 60-75 ปีที่เป็นสมาชิกชมรมผู้สูงอายุโรงพยาบาลพหลพลพยุหเสนาจำนวน 34 คน
เลือกกลุ่มตัวอย่างโดยการสุ่มแบบมีเกณฑ์ กลุ่มตัวอย่างได้รับประสบการณ์การเรียนรู้ตามโปรแกรม
ส่งเสริมสุขภาพด้านการบริโภคอาหารและการออกกำลังกาย จำนวน 4 ครั้ง ห่างกันครั้งละ 1 เดือน เพื่อ
สร้างเสริมความรู้การรับรู้เกี่ยวกับการบริโภคอาหารและการออกกำลังกาย โดยการบรรยาย อภิปราย
กลุ่ม สาธิตตัวอย่างอาหารที่เหมาะสมสำหรับผู้สูงอายุ และวิธีการออกกำลังกาย การฝึกทักษะการเลือก
อาหารและการออกกำลังกาย หลังกิจกรรมการเรียนรู้ 4 ครั้ง มีการส่งจดหมายกระตุ้นเตือน และการ
นัดพบกลุ่มเพื่อสะท้อนปัญหาอุปสรรค และร่วมกันหาแนวทางแก้ไข เดือนละ 1 ครั้ง รวมเวลาที่ศึกษา 16
สัปดาห์ เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัยได้แก่ แบบสัมภาษณ์ แบบบันทึกสุขภาพ คู่มือดูแลสุขภาพ วิเคราะห์
ข้อมูลโดยใช้สถิติ ร้อยละ ความถี่ และค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน รวมทั้งการทดสอบสมมติฐานการวิจัยโดยใช้
Pair t-test
ผลการวิจัย พบว่า การจัดโปรแกรมส่งเสริมสุขภาพด้านการบริโภคอาหารและการออกกำลังกาย
ในผู้สูงอายุ มีผลให้ผู้สูงอายุมีความรู้ การรับรู้ความสามารถตนเอง ความคาดหวังในผลของการปฏิบัติตน
ด้านการบริโภคอาหารและการออกกำลังกาย และมีพฤติกรรมด้านการบริโภคอาหาร และการ
ออกกำลังกายที่ถูกต้องมากขึ้น อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p-value < 0.05) ผลการวิจัยครั้งนี้แสดง
ให้เห็นว่าโปรแกรมส่งเสริมสุขภาพด้านการบริโภคอาหารและการออกกำลังกายที่จัดให้ผู้สูงอายุ
สามารถพัฒนาพฤติกรรมการบริโภคอาหารและการออกกำลังกายได้เป็นอย่างดี จึงควรนำโปรแกรมนี้
ไปประยุกต์ใช้กับผู้สูงอายุที่ไม่ได้เป็นสมาชิกชมรมผู้สูงอายุ และผู้สูงอายุที่มีโรคเรื้อรัง เพื่อให้สามารถ
ดูแลตนเองได้อย่างเหมาะสมต่อไป
This study was quasi-experimental research aiming to assess the effect of a health promotion program for food consumption and exercise for the elderly in Kanchanaburi Province, Thailand. The sample was 34 elderly persons, aged 60-75 years, who were members of the Elderly Club at Paholpolpayuhasaena Hospital. The participants were selected according to the criteria set. The participants received learning experience in accordance with a health promotion program for food consumption and exercise. Four learning lessons were organized, one month apart for each lesson, with the aim to enhance the participants’ knowledge and perception about food consumption and exercise. The learning and teaching activities implemented were lecture, group discussion, demonstration of the food choices that were appropriate for the elderly, exercise methods, skill training for selecting foods, and practicing exercise. After completing four learning activities, letters were sent out to remind the participants and a group meeting was set once a month for reflecting on problems, obstacles, and solutions. The program lasted 16 weeks. The research instruments used were interview questionnaire, health recording form, and a health care manual. The data were analyzed by computing percentage, frequency, and standard deviation including the use of paired t-test for testing the research hypotheses. The results of the study showed that the implementation of a health promotion program for food consumption and exercise for the elderly was effective in supporting the elderly to gain a significantly higher level of knowledge, perceived self-efficacy, perceived outcome expectation of the practice with regard to food consumption and exercise, and correct practices in regard to food consumption and exercise (p –value < 0.005). The research results showed evidence that the health promotion program for food consumption and exercise provided for the elderly can develop correct food consumption and exercise behaviors, thus, this type of program should be used with all elderly people.
This study was quasi-experimental research aiming to assess the effect of a health promotion program for food consumption and exercise for the elderly in Kanchanaburi Province, Thailand. The sample was 34 elderly persons, aged 60-75 years, who were members of the Elderly Club at Paholpolpayuhasaena Hospital. The participants were selected according to the criteria set. The participants received learning experience in accordance with a health promotion program for food consumption and exercise. Four learning lessons were organized, one month apart for each lesson, with the aim to enhance the participants’ knowledge and perception about food consumption and exercise. The learning and teaching activities implemented were lecture, group discussion, demonstration of the food choices that were appropriate for the elderly, exercise methods, skill training for selecting foods, and practicing exercise. After completing four learning activities, letters were sent out to remind the participants and a group meeting was set once a month for reflecting on problems, obstacles, and solutions. The program lasted 16 weeks. The research instruments used were interview questionnaire, health recording form, and a health care manual. The data were analyzed by computing percentage, frequency, and standard deviation including the use of paired t-test for testing the research hypotheses. The results of the study showed that the implementation of a health promotion program for food consumption and exercise for the elderly was effective in supporting the elderly to gain a significantly higher level of knowledge, perceived self-efficacy, perceived outcome expectation of the practice with regard to food consumption and exercise, and correct practices in regard to food consumption and exercise (p –value < 0.005). The research results showed evidence that the health promotion program for food consumption and exercise provided for the elderly can develop correct food consumption and exercise behaviors, thus, this type of program should be used with all elderly people.
Description
Fulltext is not available.