Publication:
Evaluation of microbiological quality of herbal products in Thailand

dc.contributor.authorMullika T. Chomnawangen_US
dc.contributor.authorPuvapan Paojindaen_US
dc.contributor.authorNoparatana Narknopmaneeen_US
dc.contributor.authorLek Rungreang yingyoden_US
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Microbiologyen_US
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Pharmacyen_US
dc.date.accessioned2017-12-12T16:25:58Z
dc.date.available2017-12-12T16:25:58Z
dc.date.created2017-12
dc.date.issued2003-12
dc.description.abstractIn the present study, non-registered herbal products marketing in Thailand were determined for the presence of microbial and steroid contaminations. Microbial contents in herbal products were examined as suggested in Thai Pharmacopoeia. The total of fifty-seven non-registered herbal products were selected randomly from all over the country and tested for microbial contamination. Of which fifty samples did not conform to the Thai Pharmacopoeia (TP) Standard due to the exceeded amount of total aerobic bacteria (6 samples), yeasts and molds (10 samples), Escherichia coli (11 samples), Staphylococcus aureus (45 samples), Salmonella spp. (12 samples) and Clostridium spp. (18 samples). In addition, steroid contamination was also determined by using thin-layer chromatography (TLC). Neither prednisolone nor dexamethasone was presented in the samples. The result showed that most of non- registered herbal products in Thailand did not comply with the Thai Pharmacopoeia Standard. The data indicated that Thai herbal products required an urgent and serious action in process improvement to provide better quality for consumer health in order to be competitive in international markets.en_US
dc.description.abstractการศึกษานี้ได้ทำการตรวจการปนเปื้อนจุลินทรีย์ และสารสเตียรอยด์ในผลิตภัณฑ์สมุนไพรที่ไม่ขึ้น ทะเบียนตำรับยาที่มีจำหน่ายในประเทศไทย โดยการตรวจสอบจุลินทรีย์ปนเปื้อนเป็นไปตามที่ระบุไว้ในเภสัช ตำรับของไทย จากผลิตภัณฑ์สมุนไพรจำนวน 57 ตัวอย่าง ซึ่งถูกสุ่มตัวอย่างมาจากทั่วทุกภูมิภาคของประเทศ พบว่า ตัวอย่างที่มีปริมาณเชื้อเกินกำหนดมีจำนวน 50 ตัวอย่าง โดยมีแบคทีเรียที่ใช้อากาศเกินกำหนด 6 ตัวอย่าง ยีสต์และเชื้อรา 10 ตัวอย่าง แบคทีเรียชนิด เอสเชอริเชีย โคไล 11 ตัวอย่าง นอกจากนี้ยังมีสแตปฟิโลคอคคัส ออเรียส 45 ตัวอย่าง แซลโมเนลลา 12 ตัวอย่าง และมีคลอสตริเดียม 18 ตัวอย่าง นอกจากนี้ในการทดลองยังตรวจหาสารสเตียรอยด์โดยวิธีโครมาโตกราฟีแต่ไม่พบทั้งเพรดนิโซโลน และเดกซาเมทาโซนในทุกตัวอย่าง ผล การศึกษาพบว่า ผลิตภัณฑ์สมุนไพรที่ไม่ขึ้นทะเบียนส่วนใหญ่ยังไม่ผ่านมาตรฐานตามเภสัชตำรับกำหนด ข้อมูล ดังกล่าวบ่งชี้ว่า ผู้ผลิตผลิตภัณฑ์สมุนไพรต้องให้ความสำคัญต่อกระบวนการผลิตเพื่อปรับปรุงคุณภาพของ ผลิตภัณฑ์ อันจะส่งผลให้ผู้บริโภคได้บริโภคผลิตภัณฑ์สมุนไพรที่ปลอดภัย มีคุณภาพ และยังเพิ่มโอกาส สำคัญในการแข่งขันเชิงพาณิชย์ในตลาดโลกอีกด้วยen_US
dc.identifier.citationThai Journal of Phytopharmacy. Vol.10, No.2 (2003), 37-47en_US
dc.identifier.urihttps://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/3248
dc.language.isoengen_US
dc.rightsMahidol Universityen_US
dc.rights.holderFaculty of Pharmacy Mahidol Universityen_US
dc.subjectmicrobial contaminationen_US
dc.subjectherbal productsen_US
dc.subjectmedicinal plantsen_US
dc.subjectsteroid determinationen_US
dc.subjectThai Journal of Phytopharmacyen_US
dc.subjectวารสารสมุนไพรen_US
dc.subjectOpen Access articleen_US
dc.titleEvaluation of microbiological quality of herbal products in Thailanden_US
dc.typeOriginal Articleen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
py-ar-mullika-2003.pdf
Size:
573.56 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description:

Collections