Publication:
The Amelioration of Nutritional Status and Phase Angle, Safety, and Satisfaction in Tube-Fed Patients With Ready-to-Use Blenderized Diet With Chicken and Pumpkin

dc.contributor.authorKulapong Jayanamaen_US
dc.contributor.authorPiyanuch Maitreejornen_US
dc.contributor.authorThanwarin Tangsermwongen_US
dc.contributor.authorPariya Phanachaten_US
dc.contributor.authorPrapimporn Chattranukulchaien_US
dc.contributor.authorกุลพงษ์ ชัยนามen_US
dc.contributor.authorปิยนุช ไมตรีจรen_US
dc.contributor.authorธัญวรินทร์ ตั้งเสริมวงศ์en_US
dc.contributor.authorปริย พรรณเชษฐ์en_US
dc.contributor.authorประพิมพ์พร ฉัตรานุกูลชัยen_US
dc.contributor.authorพัชรวีร์ ทันละกิจen_US
dc.contributor.authorดรุณีวัลย์ วโรดมวิจิตรen_US
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Medicine Ramathibodi Hospital. Chakri Naruebodindra Medical Instituteen_US
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Medicine Ramathibodi Hospital. Division of Nutrition and Dieteticsen_US
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Medicine Ramathibodi Hospital. Department of Medicineen_US
dc.contributor.otherMinistry of Public Health. Pakphayun Hospital. Division of Nutritionen_US
dc.date.accessioned2022-07-27T09:28:28Z
dc.date.available2022-07-27T09:28:28Z
dc.date.created2022-07-27
dc.date.issued2019
dc.description.abstractBackground: The requirement of a hospital-made, blenderized diet, as a generally used and complete polymeric formula, is increasing beyond supply availability and accessibility. A ready-to-use blenderized diet with chicken and pumpkin in a retort pouch was developed from regular use formula by nutritionists and dietitians to solve these problems. However, its clinical outcomes should be evaluated. Objectives: To assess the efficacy and safety of a ready-to-use blenderized diet, and to examine the satisfaction of patients and caregivers. Methods: Thirty adult patients in Ramathibodi Hospital with absolute tube feeding were included in a pre-post treatment comparative study and fed with the study formula for 14 days. Body composition measurements, nutritional status, clinical parameters, and biochemical tests were collected at baseline and day 14 after feeding. Complications were monitored daily. Satisfaction was evaluated at day 14. Results: This study reported statistically significant improvements in nutritional status (P < .001), albumin (P = .003), prealbumin (P = .007), total lymphocytic count (P = .004), and phase angle (P = .02) after 14-day feeding. No major complications were reported. Satisfaction of product use was evaluated in the level of satisfied (27%) and very satisfied (73%). Conclusions: The present study revealed that a ready-to-use blenderized diet with chicken and pumpkin was efficacious in ameliorating nutritional status, nutrition-related blood tests, and phase angle without any major complications.en_US
dc.description.abstractบทนำ: ความต้องการอาหารปั่นครบสูตรที่ผลิตโดยโรงพยาบาลซึ่งเป็นอาหารครบสูตรและใช้กันทั่วไปกำลังเพิ่มขึ้นจนเกินความพร้อมและการเข้าถึงการให้บริการ อาหารปั่นผสมไก่และฟักทองในบรรจุภัณฑ์พร้อมใช้จึงถูกพัฒนาขึ้นโดยแพทย์ด้านโภชนาการและนักกำหนดอาหารเพื่อแก้ไขปัญหานี้ อย่างไรก็ตาม จำเป็นต้องมีการประเมินผลลัพธ์ทางคลินิกของอาหารนี้ วัตถุประสงค์: เพื่อศึกษาประสิทธิภาพและความปลอดภัยของอาหารปั่นพร้อมใช้ และความพึงพอใจของผู้ป่วยและผู้ดูแล วิธีการศึกษา: การศึกษาเชิงทดลองเปรียบเทียบผลก่อนและหลังได้รับสารอาหารเป็นเวลา 14 วัน ในกลุ่มตัวอย่างผู้ป่วยผู้ใหญ่ที่ได้รับสารอาหารทางสายยางเท่านั้น จำนวน 30 คน ณ โรงพยาบาลรามาธิบดี โดยการวิเคราะห์องค์ประกอบของร่างกาย ภาวะทางโภชนาการ ตัวชี้วัดทางคลินิก และผลตรวจทางชีวเคมี เปรียบเทียบก่อนและหลังได้รับสูตรอาหารเป็นเวลา 14 วัน ติดตามภาวะแทรกซ้อนทุกวัน และประเมินความพึงพอใจในวันที่ 14 ของการศึกษา ผลการศึกษา: จากกลุ่มตัวอย่างผู้ป่วย จำนวน 30 คน พบว่า หลังได้รับสูตรอาหารเป็นเวลา 14 วัน ผู้ป่วยมีภาวะโภชนาการ (P < .001) ระดับอัลบูมิน (P = .003) ระดับพรีอัลบูมิน (P = .007) จำนวนเม็ดเลือดขาวชนิดลิมโฟไซต์ (P = .004) และมุมเฟส (P = .02) ดีขึ้นอย่างมีนัยสำคัญ ไม่พบภาวะแทรกซ้อนที่สำคัญ ความพึงพอใจต่อการใช้ผลิตภัณฑ์อยู่ในระดับน่าพอใจ (ร้อยละ 27) และระดับน่าพอใจมาก (ร้อยละ 73) สรุป: การศึกษานี้แสดงให้เห็นว่าอาหารปั่นผสมไก่และฟักทองในบรรจุภัณฑ์พร้อมใช้มีประสิทธิภาพทำให้ภาวะโภชนาการ ผลตรวจทางห้องปฏิบัติการ และมุมเฟสดีขึ้น โดยปราศจากภาวะแทรกซ้อนที่สำคัญen_US
dc.identifier.citationRamathibodi Medical Journal. Vol. 42, No. 4 (October-December 2019), 12-21en_US
dc.identifier.issn0125-3611 (Print)
dc.identifier.issn2651-0561 (Online)
dc.identifier.urihttps://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/72270
dc.language.isoengen_US
dc.rightsMahidol Universityen_US
dc.rights.holderChakri Naruebodindra Medical Institute Faculty of Medicine Ramathibodi Hospital Mahidol Universityen_US
dc.rights.holderDivision of Nutrition and Dietetics Faculty of Medicine Ramathibodi Hospital Mahidol Universityen_US
dc.rights.holderDepartment of Medicine Faculty of Medicine Ramathibodi Hospital Mahidol Universityen_US
dc.rights.holderDivision of Nutrition Pakphayun Hospital Ministry of Public Healthen_US
dc.subjectBlenderized dieten_US
dc.subjectEnteral nutritionen_US
dc.subjectNutritional statusen_US
dc.subjectMalnutritionen_US
dc.subjectPhase angleen_US
dc.subjectอาหารปั่นen_US
dc.subjectการให้อาหารทางทางเดินอาหารen_US
dc.subjectภาวะโภชนาการen_US
dc.subjectภาวะทุพโภชนาการen_US
dc.subjectมุมเฟสen_US
dc.titleThe Amelioration of Nutritional Status and Phase Angle, Safety, and Satisfaction in Tube-Fed Patients With Ready-to-Use Blenderized Diet With Chicken and Pumpkinen_US
dc.title.alternativeการศึกษาการดีขึ้นของภาวะโภชนาการและมุมเฟส ความพึงพอใจ และความปลอดภัย ในผู้ป่วยที่ได้รับสารอาหารทางสายยางด้วยอาหารปั่นพร้อมใช้ผสมไก่และฟักทองen_US
dc.typeOriginal Articleen_US
dspace.entity.typePublication
mods.location.urlhttps://he02.tci-thaijo.org/index.php/ramajournal/article/view/191337/158670

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
ra-ar-daruneew-2019.pdf
Size:
3.2 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description:

Collections