Publication:
Instant dietary fiber-supplemented beverage mixes from papaya

dc.contributor.authorBenja Ittimongkolen_US
dc.contributor.authorVimol Srisukhen_US
dc.contributor.authorWalla Tungrugsasuten_US
dc.contributor.authorBenjaruk Sukkhowen_US
dc.contributor.authorPhatcharin Chinganjanaroden_US
dc.contributor.authorPreecha Jaicharoenen_US
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Food Chemistryen_US
dc.date.accessioned2017-12-12T15:17:48Z
dc.date.available2017-12-12T15:17:48Z
dc.date.created2017-12
dc.date.issued2002-06
dc.description.abstractInstant, dietary fiber-supplemented beverage mixes were developed from the dietary fiber extract of papaya fruit (Carica papaya Linn.). Pectin was extracted, precipitated, semi-purified, dried and used for beverage mixes. Besides pectin from papaya, the five beverage formulations also consisted of a synthetic flavoring agent (watermelon flavor), sweetening agents (sucrose/fructose/aspartame/ combinations), sodium chloride and citric acid. The reconstituted beverages, reddish orange in color, contained 2.2% w/v of papaya pectin; the total dietary fiber content was 3.64 g per serving (1 glass = 250 ml), 3.44 g of which was soluble dietary fiber. Sensory evaluation was carried out, using 9-point Hedonic Scale method among 50 panelists. Analysis of Variance (ANOVA) was used for interpretations of the acceptance of the reconstituted beverage. The mean hedonic scores for all 5-formulae were not significantly different (P>0.01).en_US
dc.description.abstractการพัฒนาเครื่องดื่มเสริมเส้นใยอาหารชนิดผงสำเร็จรูปจากสารสกัดเส้นใยอาหารจากผลมะละกอ (Carica papaya Linn.) ทำการสกัดเพคติน ตกตะกอน และผ่านขั้นตอนการทำให้บริสุทธ์ิขึ้น แล้วจึงทำให้แห้ง ตำรับเครื่องดื่ม 5 ตำรับ ยังประกอบไปด้วยสาร แต่งรสสังเคราะห์ (รส watermelon), สารให้ความหวาน (ซูโครส/ฟรุคโตส/ แอสพาเทม หรือใช้ร่วมกัน), เกลือโซเดียมคลอไรด์, และกรดซิตริก เมื่อผสมกลับคืนในรูปของเหลว เครื่องดื่มจะมีสีส้มแดง ประกอบด้วยเพคตินจากมะละกอร้อยละ 2.2 โดยน้ำหนักต่อปริมาตร ทั้งนี้ในเครื่องดื่ม ของเหลวนี้จะมีปริมาณเส้นใยอาหารทั้งหมดเท่ากับ 3.64 กรัมต่อ 1 หน่วยบริโภค (1 แก้ว = 250 มล) ซึ่งประกอบ ไปด้วยเส้นใยอาหารชนิดละลายน้ำ 3.44 กรัม ทำการประเมินด้วยประสาทสัมผัสโดยวิธี 9-point Hedonic Scale ในผู้ประเมิน 50 คน และแปลผลโดยวิธี Analysis of Variance (ANOVA) พบว่าตำรับเครื่องดื่มทั้ง 5 ตำรับ ได้รับคะแนนความชอบไม่แตกต่างกันทางสถิติ (P> 0.01)en_US
dc.identifier.citationThai Journal of Phytopharmacy. Vol.9, No.1 (2002), 13-21en_US
dc.identifier.urihttps://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/3242
dc.language.isoengen_US
dc.rightsMahidol Universityen_US
dc.rights.holderFaculty of Pharmacy Mahidol Universityen_US
dc.subjectpectinen_US
dc.subjectCarica papayaen_US
dc.subjectdietary fiberen_US
dc.subjectbeverage mixen_US
dc.subjectThai Journal of Phytopharmacy
dc.subjectวารสารสมุนไพร
dc.subjectOpen Access article
dc.titleInstant dietary fiber-supplemented beverage mixes from papayaen_US
dc.title.alternativeเครื่องดื่มเสริมเส้นใยอาหารชนิดผงสำเร็จรูปจากมะละกอen_US
dc.typeOriginal Articleen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
py-ar-benja-2002.pdf
Size:
86.18 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description:

Collections