Publication: Instant dietary fiber-supplemented beverage mixes from papaya
dc.contributor.author | Benja Ittimongkol | en_US |
dc.contributor.author | Vimol Srisukh | en_US |
dc.contributor.author | Walla Tungrugsasut | en_US |
dc.contributor.author | Benjaruk Sukkhow | en_US |
dc.contributor.author | Phatcharin Chinganjanarod | en_US |
dc.contributor.author | Preecha Jaicharoen | en_US |
dc.contributor.other | Mahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Food Chemistry | en_US |
dc.date.accessioned | 2017-12-12T15:17:48Z | |
dc.date.available | 2017-12-12T15:17:48Z | |
dc.date.created | 2017-12 | |
dc.date.issued | 2002-06 | |
dc.description.abstract | Instant, dietary fiber-supplemented beverage mixes were developed from the dietary fiber extract of papaya fruit (Carica papaya Linn.). Pectin was extracted, precipitated, semi-purified, dried and used for beverage mixes. Besides pectin from papaya, the five beverage formulations also consisted of a synthetic flavoring agent (watermelon flavor), sweetening agents (sucrose/fructose/aspartame/ combinations), sodium chloride and citric acid. The reconstituted beverages, reddish orange in color, contained 2.2% w/v of papaya pectin; the total dietary fiber content was 3.64 g per serving (1 glass = 250 ml), 3.44 g of which was soluble dietary fiber. Sensory evaluation was carried out, using 9-point Hedonic Scale method among 50 panelists. Analysis of Variance (ANOVA) was used for interpretations of the acceptance of the reconstituted beverage. The mean hedonic scores for all 5-formulae were not significantly different (P>0.01). | en_US |
dc.description.abstract | การพัฒนาเครื่องดื่มเสริมเส้นใยอาหารชนิดผงสำเร็จรูปจากสารสกัดเส้นใยอาหารจากผลมะละกอ (Carica papaya Linn.) ทำการสกัดเพคติน ตกตะกอน และผ่านขั้นตอนการทำให้บริสุทธ์ิขึ้น แล้วจึงทำให้แห้ง ตำรับเครื่องดื่ม 5 ตำรับ ยังประกอบไปด้วยสาร แต่งรสสังเคราะห์ (รส watermelon), สารให้ความหวาน (ซูโครส/ฟรุคโตส/ แอสพาเทม หรือใช้ร่วมกัน), เกลือโซเดียมคลอไรด์, และกรดซิตริก เมื่อผสมกลับคืนในรูปของเหลว เครื่องดื่มจะมีสีส้มแดง ประกอบด้วยเพคตินจากมะละกอร้อยละ 2.2 โดยน้ำหนักต่อปริมาตร ทั้งนี้ในเครื่องดื่ม ของเหลวนี้จะมีปริมาณเส้นใยอาหารทั้งหมดเท่ากับ 3.64 กรัมต่อ 1 หน่วยบริโภค (1 แก้ว = 250 มล) ซึ่งประกอบ ไปด้วยเส้นใยอาหารชนิดละลายน้ำ 3.44 กรัม ทำการประเมินด้วยประสาทสัมผัสโดยวิธี 9-point Hedonic Scale ในผู้ประเมิน 50 คน และแปลผลโดยวิธี Analysis of Variance (ANOVA) พบว่าตำรับเครื่องดื่มทั้ง 5 ตำรับ ได้รับคะแนนความชอบไม่แตกต่างกันทางสถิติ (P> 0.01) | en_US |
dc.identifier.citation | Thai Journal of Phytopharmacy. Vol.9, No.1 (2002), 13-21 | en_US |
dc.identifier.uri | https://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/3242 | |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.rights | Mahidol University | en_US |
dc.rights.holder | Faculty of Pharmacy Mahidol University | en_US |
dc.subject | pectin | en_US |
dc.subject | Carica papaya | en_US |
dc.subject | dietary fiber | en_US |
dc.subject | beverage mix | en_US |
dc.subject | Thai Journal of Phytopharmacy | |
dc.subject | วารสารสมุนไพร | |
dc.subject | Open Access article | |
dc.title | Instant dietary fiber-supplemented beverage mixes from papaya | en_US |
dc.title.alternative | เครื่องดื่มเสริมเส้นใยอาหารชนิดผงสำเร็จรูปจากมะละกอ | en_US |
dc.type | Original Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |