Publication:
Vegetables from the mangrove areas

dc.contributor.authorNuntavan Bunyapraphatsaraen_US
dc.contributor.authorVimol Srisukhen_US
dc.contributor.authorAranya Jutiviboonsuken_US
dc.contributor.authorPrapinsara Sornleken_US
dc.contributor.authorWilaiwan Thongbainoien_US
dc.contributor.authorWongsatit Chuakulen_US
dc.contributor.authorFong, Harry H.S.en_US
dc.contributor.authorPezzuto, John M.en_US
dc.contributor.authorKosmeder, Jerryen_US
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Pharmaceutical Botanyen_US
dc.date.accessioned2017-12-12T15:10:29Z
dc.date.available2017-12-12T15:10:29Z
dc.date.created2017-12
dc.date.issued2002-06
dc.description.abstractSurvey of the mangrove areas in Nakorn Srithammarat and Trang provinces found 33 species of edible plants. We attempted to evaluate the nutritional and medical values of these plants. Due to the seasonal availability and unpleasant taste of the plants, only 20 samples of 19 plants were analyzed for their nutritional values: the water content, crude protein, crude fat, dietary fiber, ash, carbohydrate contents, along with the calcium content. Among these edible plants, Rhizophora mucronata Poir contained the highest dietary fiber and calcium contents; several other plants were rich in dietary fiber and calcium as well. The medical values of the plants were based on the antioxidant, lipid peroxidation and cancer chemoprevention. The pods of Bruguiera gymnorrhiza (L.) Savigny showed strong quinone reductase inhibition. Further studies on isolation of active components are being carried out.en_US
dc.description.abstractจากการสำรวจผักพื้นบ้านในป่าชายเลนโดยการสัมภาษณ์ผู้ที่อยู่ในพื้นที่ พบพืชที่รับประทานได้ 33 ชนิด ในจำนวนนี้เก็บตัวอย่างได้ 20 ตัวอย่าง 19 ชนิด เนื่องจากบางชนิดไม่ใช่ฤดูกาล และบางชนิดไม่น่ารับประทาน ทำการวิเคราะห์คุณค่าทางโภชนาการ โดยการหาปริมาณน้ำ โปรตีน ไขมัน เส้นใย อาหาร เถ้า คาร์โบไฮเดรต และแคลเซียม ในจำนวนพืชผักเหล่านี้ โกงกางใบใหญ่ (Rhizophora mucronata Poir) มีปริมาณเส้นใยอาหาร และแคลเซียมสูงที่สุด ในขณะที่พืชอื่นมีปริมาณเส้นใยอาหารและแคลเซียมสูงเช่นกัน การศึกษาในด้าน ประโยชน์ทางการแพทย์ ทำการทดลองโดยตรวจสอบฤทธ์ิ antioxidant, การศึกษา lipid peroxidation และฤทธ์ิ ป้องกันมะเร็ง พืชที่ให้ผลคือ พังกาหัวสุมดอกแดง (Bruguiera gymnorrhiza (L.) Savigny) ซึ่งอยู่ในระหว่างการ ศึกษาเพื่อแยกหาสารออกฤทธ์ิen_US
dc.identifier.citationThai Journal of Phytopharmacy. Vol.9, No.1 (2002), 1-12en_US
dc.identifier.urihttps://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/3241
dc.language.isoengen_US
dc.rightsMahidol Universityen_US
dc.rights.holderFaculty of Pharmacy Mahidol Universityen_US
dc.subjectvegetableen_US
dc.subjectmangroveen_US
dc.subjectnutritional valueen_US
dc.subjectlipid peroxidationen_US
dc.subjectcancer chemopreventionen_US
dc.subjectThai Journal of Phytopharmacy
dc.subjectวารสารสมุนไพร
dc.subjectOpen Access article
dc.titleVegetables from the mangrove areasen_US
dc.title.alternativeผักพื้นบ้านในป่าชายเลนen_US
dc.typeOriginal Articleen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
py-ar-nuntavan-2002.pdf
Size:
100.96 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description:

Collections