Publication: Vegetables from the mangrove areas
dc.contributor.author | Nuntavan Bunyapraphatsara | en_US |
dc.contributor.author | Vimol Srisukh | en_US |
dc.contributor.author | Aranya Jutiviboonsuk | en_US |
dc.contributor.author | Prapinsara Sornlek | en_US |
dc.contributor.author | Wilaiwan Thongbainoi | en_US |
dc.contributor.author | Wongsatit Chuakul | en_US |
dc.contributor.author | Fong, Harry H.S. | en_US |
dc.contributor.author | Pezzuto, John M. | en_US |
dc.contributor.author | Kosmeder, Jerry | en_US |
dc.contributor.other | Mahidol University. Faculty of Pharmacy. Department of Pharmaceutical Botany | en_US |
dc.date.accessioned | 2017-12-12T15:10:29Z | |
dc.date.available | 2017-12-12T15:10:29Z | |
dc.date.created | 2017-12 | |
dc.date.issued | 2002-06 | |
dc.description.abstract | Survey of the mangrove areas in Nakorn Srithammarat and Trang provinces found 33 species of edible plants. We attempted to evaluate the nutritional and medical values of these plants. Due to the seasonal availability and unpleasant taste of the plants, only 20 samples of 19 plants were analyzed for their nutritional values: the water content, crude protein, crude fat, dietary fiber, ash, carbohydrate contents, along with the calcium content. Among these edible plants, Rhizophora mucronata Poir contained the highest dietary fiber and calcium contents; several other plants were rich in dietary fiber and calcium as well. The medical values of the plants were based on the antioxidant, lipid peroxidation and cancer chemoprevention. The pods of Bruguiera gymnorrhiza (L.) Savigny showed strong quinone reductase inhibition. Further studies on isolation of active components are being carried out. | en_US |
dc.description.abstract | จากการสำรวจผักพื้นบ้านในป่าชายเลนโดยการสัมภาษณ์ผู้ที่อยู่ในพื้นที่ พบพืชที่รับประทานได้ 33 ชนิด ในจำนวนนี้เก็บตัวอย่างได้ 20 ตัวอย่าง 19 ชนิด เนื่องจากบางชนิดไม่ใช่ฤดูกาล และบางชนิดไม่น่ารับประทาน ทำการวิเคราะห์คุณค่าทางโภชนาการ โดยการหาปริมาณน้ำ โปรตีน ไขมัน เส้นใย อาหาร เถ้า คาร์โบไฮเดรต และแคลเซียม ในจำนวนพืชผักเหล่านี้ โกงกางใบใหญ่ (Rhizophora mucronata Poir) มีปริมาณเส้นใยอาหาร และแคลเซียมสูงที่สุด ในขณะที่พืชอื่นมีปริมาณเส้นใยอาหารและแคลเซียมสูงเช่นกัน การศึกษาในด้าน ประโยชน์ทางการแพทย์ ทำการทดลองโดยตรวจสอบฤทธ์ิ antioxidant, การศึกษา lipid peroxidation และฤทธ์ิ ป้องกันมะเร็ง พืชที่ให้ผลคือ พังกาหัวสุมดอกแดง (Bruguiera gymnorrhiza (L.) Savigny) ซึ่งอยู่ในระหว่างการ ศึกษาเพื่อแยกหาสารออกฤทธ์ิ | en_US |
dc.identifier.citation | Thai Journal of Phytopharmacy. Vol.9, No.1 (2002), 1-12 | en_US |
dc.identifier.uri | https://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/3241 | |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.rights | Mahidol University | en_US |
dc.rights.holder | Faculty of Pharmacy Mahidol University | en_US |
dc.subject | vegetable | en_US |
dc.subject | mangrove | en_US |
dc.subject | nutritional value | en_US |
dc.subject | lipid peroxidation | en_US |
dc.subject | cancer chemoprevention | en_US |
dc.subject | Thai Journal of Phytopharmacy | |
dc.subject | วารสารสมุนไพร | |
dc.subject | Open Access article | |
dc.title | Vegetables from the mangrove areas | en_US |
dc.title.alternative | ผักพื้นบ้านในป่าชายเลน | en_US |
dc.type | Original Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |