NU-Research Report
Permanent URI for this collectionhttps://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/139
Browse
Recent Submissions
Item Metadata only Social marketing vitamin A-rich foods in Thailand : a model nutrition communication for behavior change process(1993) Suttilak Smitasiri; George A. Attig; Sakorn Dhanamitta; Kraisid Tontisirin; Mahidol University. Institute of NutritionItem Metadata only Alternative approaches to supervision of community health workers in Thailand(1988) Suttilak Smitasiri; Mahidol University. Institute of NutritionItem Metadata only Research report nutritive values of fast food : macro nutrients and mineral content(1993) Chureeporn Chitchumroonchokchai; Kunchit Judprasong; Eakkarach Kettawan; Mahidol University. Institute of NutritionItem Metadata only Thailand infant and young child feeding assessment tool: practices, policies and programs(2002) Jintana Yhoung-aree; Panus Prueksunand; Sompon Tassaniyom; Nongnuch Boonyakiat; Pattara Sanchaisuriya; Nattinee JitnarinItem Metadata only รายงานโครงการสำรวจการบริโภคอาหารของคนไทย(2549) วงสวาท โกศัลวัฒน์; นิภา โรจน์รุ่งวศินกุล; อทิตดา บุญประเดิม; ธรา วิริยะพานิช; ณัฏฐินี จิตนารินทร์; นิภาพรรณ ศรแก้ว; ชญานิษฐ์ วานิจจะกูล; มหาวิทยาลัยมหิดล. สถาบันโภชนาการItem Open Access รายงานวิจัยโครงการส่งเสริมการบริโภคข้าวกล้องในผู้สูงอายุเพื่อเพิ่มวิตามินบี 1 ในอาหาร(2544) โสภา ธมโชติพงศ์; อรพินท์ บรรจง; จินต์ จรูญรักษ์; พัศมัย เอกก้านตรง; ธรา วิรยะพานิช; ประไพศรี ศิริจักรวาล; วัฒนา เทียมปฐมโครงการส่งเสริมการบริโภคข้าวกล้องในผู้สูงอายุ เพื่อการศึกษาปริมาณวิตามินบี 1 ในอาหารที่กิน และการยอมรับข้าวกล้องของผู้สูงอายุ 55 ปีขึ้นไป จำนวน 60 คน พักอาศัยที่บ้าน สุขภาพปกติ และสมัครใจ วิธีการศึกษาเป็นแบบทดลองให้ผู้สูงอายุกินข้าวกล้องแทนข้าวขาวภายใน 4 สัปดาห์ติดต่อกัน เปรียบเทียบข้อมูลก่อนกินข้าวกล้องและขณะกินข้าวกล้องในสัปดาห์ที่ 4 ใช้วิธีสัมภาษณ์อาหารที่กินย้อนหลัง 24 ชั่วโมงร่วมกับวิธีจดบันทึก เก็บข้อมูล 3 รอบ คือก่อนกินข้าวกล้อง ขณะกินข้าวกล้องสัปดาห์ที่ 2 และที่ 4 รอบละ 3 วันติคต่อกัน เปรียบเทียบผลก่อนและหลังกินข้าวกล่อง 4 สัปดาห์ พบว่าดัชนีมวลกาย (BMI) มีการเปลี่ยนแปลงเล็กน้อย ปกติร้อยละ 52 เป็น 48 ผอมร้อยละ 10 ไม่เปลี่ยนแปลง ท้วมร้อยละ 32 เป็น 37 อ้วนร้อยละ 7 เป็น 5 ก่อนการศึกษาค่า Erythrocyte Thiamin Pyrophosphate (TPP) มีค่าเฉลี่ย 80.44 ± 17.43 ng/ml อยู่ในระดับปกติ ก่อนกินข้าวกล้องมีคนที่ผลการเคาะเข่าผิดปกติร้อยละ 20 มีอาการชาปลายมือปลายเท้าร้อยละ 38 มีอาการบวมร้อยละ 8 เมื่อกินข้าวกล้องแล้ว 4 สัปดาห์ ผลการเคาะเข่าผิดปกติลดลงเหลือร้อยละ 18 มีอาการชาปลายมือปลายเท้าร้อยละ 20 และอาการ บวมร้อยละ 7 และผู้สูงอายุร้อยละ 36.7 รายงานว่าขับถ่ายง่ายขึ้น และจำนวนคนถ่ายอุจจาระทุกวันเพิ่มขึ้นจากร้อยละ 83.3 เป็น 93.3 สารอาหารคำนวณจากการเก็บข้อมูลการบริโภคอาหาร 24 ซม. พบว่าจำนวนผู้สูงอายุร้อยละ 62-95 ได้รับวิตามินเอ บี 1 บี 2 และแคลเซียมน้อยกว่า 70 % RDA โดยเฉลี่ยทั้ง 2 ครั้งไม่แตกต่างกัน พฤติกรรมการกินอาหารที่เป็นแหล่งสำคัญของวิตามินบี 1 พบว่าเนื้อหมูและไข่เป็นอาหารประจำของผู้สูงอายุร้อยละ 88 และ 95 ตามลำดับ ปริมาณเฉลี่ยต่อเดือนเนื้อหมู 302-394 กรัม ไข่ 9 ฟอง ปริมาณข้าวกล้องสุกที่กินแต่ละครั้งเปรียบเทียบกับข้าวขาวสุกไม่แตกต่างกัน ในทำนองเดียวกันค่าเฉลี่ยข้าวสุกที่กินต่อวันทั้ง 3 ครั้ง ไม่แตกต่างกันคือ 462, 470 และ 465 กรัม ตามลำดับ ร้อยละ 85.7 รู้สึกพอใจและคิดว่าข้าวกล้องมีประโยชน์มากกว่าข้าวขาว ปริมาณสารอาหารที่ได้รับใกล้เคียงกันทั้งก่อนกินข้าวกล้องและขณะกินข้าวกล้องสัปดาห์ที่ 2 และ 4 คือพลังงาน 1489 ± 494, 1426 ± 405 และ 1424 ± 448 กิโลกรัมต่อวันต่อคนโปรตีน 45 ±15, 42± 15, กรัม และไขมัน 34 ± 14, 31 ± 12, 31 ± 15 ค่ามัธยฐานของวิตามินบี 1 คือ 0.57, 0.61, 0.65 มิลลิกรัม ตามลำดับItem Open Access การสำรวจสถานการณ์การปนเปื้อนของกรดไขมันชนิดทรานส์ในผลิตภัณฑ์อาหารในประเทศไทย(2550-12-20) วิสิฐ จะวะสิต; สมเกียรติ โกศัลวัฒน์; ธีรชัย ว่องเมทินี; ศศิอำไพ พฤฒิพรธานี; ดารณี หมู่ขจรพันธ์; ทิพย์วรรณ ปริญญาศิริ; วิภา พงษ์สวัสดิ์; มหาวิทยาลัยมหิดล. สถาบันวิจัยโภชนาการกรดไขมันชนิทรานส์ (Trans fatty acids, TFA) เป็นกรดไขมันที่พบได้ตามธรรมชาติ และเกิดขึ้นจากไขมันอื่นๆ ที่ผ่านกระบวนการ Hydrogenation กรดไขมันชนิดนี้กำลังได้รับความสนใจจากประเทศต่างๆ ทั่วโลก เนื่องจากมีรายงานการศึกษาพบว่า การบริโภคอาหารทีมีกรดไขมันชนิดทรานส์มีผลต่อการเพิ่มขึ้นของปริมาณ LDL-Cholesterol ในเลือด เช่นเดียวกันกับการบริโภคกรดไขมันอิ่มตัว (SFA) นอกจากนั้นการบริโภคกรดไขมันชนิดทรานส์ยังมีผลต่อการลดลงของปริมาณ HDL-Cholesterol ในเลือดอีกด้วย ซึ่งเป็นการเพิ่มปัจจัยเสี่ยงต่อการเกิดโรคหัวใจและหลอดเลือดที่เป็นสาเหตุการเสียชีวิตเป็นอันดับต้นๆ ของประชากรโลก ทั้งนี้ในต่างประเทศซึ่งให้ความสำคัญในเรื่องสุขภาพของผู้บริโภคได้แนะนำให้ลดหรืองดใช้กรดไขมันทรานส์ เพื่อให้อาหารที่มีไขมันชนิดดังกล่าวในปริมาณที่ต่ำลง ในประเทศไทยพบว่า มีประชากรที่เป็นโรคหัวใจและหลอดเลือดในจำนวนที่เพิ่มขึ้นเช่นกัน โดยสาเหตุหนึ่งอาจเกิดจากการรับประทานอาหารที่มีกรดไขมันชนิดทรานส์ อย่างไรก็ตามยังไม่มีข้อมูลเกี่ยวกับปริมาณกรดไขมันประเภทนี้ในผลิตภัณฑ์อาหารของประเทศไทย และยังไม่ได้มีการกำหนดให้ผลิตภัณฑ์อาหารต้องระบุถึงปริมาณกรดไขมันชนิดทรานส์ไว้บนฉลากโภชนาการ ดังนั้นจึงควรมีการสำรวจสถานการณ์การปนเปื้อนของกรดไขมันชนิดทรานส์ในผลิตภัณฑ์อาหารที่จำหน่ายในประเทศไทย เพื่อใช้ข้อมูลดังกล่าวเป็นแนวทางในการแนะนำการบริโภคสำหรับประชากรทั่วไป อีกทั้งอาจนำไปใช้ประกอบการพิจารณาความเหมะสมในการระบุปริมาณกรดไขมันชนิดทรานส์บนฉลากโภชนาการของประเทศไทยต่อไป ผลการศึกษาพบว่า ในประเทศที่พัฒนาแล้ว เช่นสหรัฐอเมริกา แคนาดา สหภาพยุโรป ออสเตรเลียและนิวซีแลนด์ ได้มีข้อกำหนดและคำแนะนำการบริโภคกรดไขมันชนิดทรานส์ (TFA) ที่หลากหลายแต่ก็อยู่ในทิศทางเดียวกัน โดยเน้นให้ในปริมาณที่ต่ำที่สุด และกำหนดว่าต้องแจ้งให้ผู้บริโภคได้ทราบ ในการศึกษานี้ได้มีการกำหนดเกณฑ์สำหรับความเสี่ยงในการเกิดโรคหัวใจและหลอดเลือดโดยใช้กรดไขมันชนิดทรานส์ (TFA) และกรดไขมันอิ่มตัว (SFA) เป็นตัวชี้วัด โยแบ่งได้เป็น 3 กลุ่มดังนี้ (1) กลุ่มเสี่ยงสูง ได้แก่ กลุ่มอาหารที่ประกอบด้วย TFA > 0.7 g/serving และ SFA+TFA 4 g/serving (2) กลุ่มเสี่ยงสูง ได้แก่ กลุ่มอาหารที่ประกอบด้วย TFA > 0.7 g/serving หรือ SFA+TFA 4 g/serving (3) กลุ่มเสี่ยงต่ำ ได้แก่ กลุ่มอาหารที่ประกอบด้วย TFA < 0.7 g/serving และ SFA+TFA g/serving ผลการสำรวจโดยสถาบันวิจัยโภชนาการ มหาวิทยาลัยมหิดล พบว่า อาหารในกลุ่มโดนัท ทอดทั้งที่จำหน่ายตามรถเข็น ร้านค้าข้างถนน จนถึงยี่ห้อที่มีชื่อเสียงเป็นปัญหามากที่สุด เนื่องจากถูกจัดอยู่ในกลุ่มเสี่ยงสูง นอกจากนี้ ยังพบกรดไขมันชนิดทรานส์ในอาหารกลุ่มอื่น เช่น มาร์การีนเป็นต้น อย่างไรก็ตาม ผลการวิเคราะห์ความเสี่ยงแสดงว่าปริมาณกรดไขมันชนิดทรานส์ในอาหารกลุ่มอื่นมิได้สูงจนเป็นปัยหาแต่กลับเป็นกรดไขมันอิ่มตัวที่มีปริมาณสูงเกินไป ปัญหาในเราเรื่องความเสี่ยงของการเกิดโรคหัวใจและหลอดเลือดที่พบในอาหารในประเทศไทยส่วนใหญ่จึงมาจากกรดไขมันอิ่มตัวเป็นหลัก โดยกรดไขมันชนิดทรานส์มีส่วนไม่มากนัก ทั้งนี้การปริโภคไขมันในปริมาณสูงน่าจะเป็นประเด็นที่สำคัญกว่า เพราะจะทำให้ได้รับกรดไขมันทั้ง 2 ชนิดในปริมาณสูงจนถึงระดับที่เกิดความเสี่ยงได้ ดังนั้นในสถานการณ์ปัจจุบันจึงยังไม่มีความจำเป็นที่จะต้องแนะนำในเรื่องการหลีกเลี่ยงกรดไขมันชนิดทรานส์เพราะอาจจะต้องใช้เวลาในการให้ความรู้แก่ผู้บริโภคอีก แต่ควรแนะนำให้จำกัดการบริโภคไขมันและไขมันอิ่มตัวจะเหมาะสมกว่านอกจากนี้ยังพบว่า ผู้ผลิตก็มีความพยายามในการลดปริมาณกรดไขมันชนิทรานส์ในผลิตภัณฑ์อาหารด้วย เพื่อให้สอดคล้องกับกระแสความต้องการของผู้บริโภครวมถึงกฎหมายของประเทศที่พัฒนาแล้ว ซึ่งนิยมใช้ไขมันอิ่มตัวตามธรรมชาติเข้ามาทดแทน เนื่องจากผลิตภัณฑ์อาหารที่พบว่าเป็นปัญหาของกรดไขมันชนิดทรานส์ในประเทสไทย มักเป็นผลิตภัณฑ์อาหารที่ปรุงจำหน่ายทั่วไปซึ่งไม่มีฉลากโภชนาการ การจะกำหนดให้มีปริมาณกรดไขมันชนิด ทรานส์บนฉลากโภชนาการของไทยจึงอาจยังไม่มีความจำเป็น หากแต่มาตรการเร่งด่วนที่ควรดำเนินงานจึงเป็นการควบคุมวัตถุดิบที่เป็นแหล่งของกรดไขมันชนิดทรานส์ ทั้งที่ผลิตในประเทศและนำเข้าจากต่างประเทศItem Metadata only Formulation of imitation milk products containing low lactose, high calcium and suitable fatty acid ratio for general consumers and strict vegetarians(1997) Visith Chavasit; Wannee Chaturachumorenchai; Wantanee KriengsinyaAlthough cow milk has excellent nutritive value, its consumption is often limited in People with lactase deficiency. Strict vegetarians substitute soybean milk for cow milk, which results in a compromised intake of good quality protein. Whole or full-fat cow milk is also not generally taken by the elderly and those with degenerative diseases due to high content of saturated fatty acids. Imitation milk products containing low lactose, high calcium and suitable fatty acid ratio were therefore formulated by using ingredients such as milk protein concentrate, skim powder and pasteurized milk as protein sources in imitation cow milk products, and isolated soy protein in an imitation cow milk product; milk fat and vegetable oils and other food additives. Four formulas of imitation cow milk products were developed of which three had different levels of lactose. These included two which were lactose free, one with 0.89% lactose and another with 3.74%, while a fifth formula included an imitation soybean milk product. All of them contained protein and fat in amounts similar to normal whole cow’s milk, while calcium was increased to provide about 50% of RDI per 250 ml serving, with a fatty acid ratio of 1:1:1 (P:M:S). The imitation cow milk products which contained pasteurized milk as an ingredient had a score of 6 on a 9 point sensory hedonic scale which was significantly higher than the remaining formula (p<0.05). The imitation soybean milk product was moderately accepted with a score of 7 using the same evaluation scale. The pasteurized imitation milk products could be stored in the refrigerator for one week without affecting sensory acceptability even though peroxide values tended to increase. Costs of raw materials of all imitation milk products with exception of imitation soybean milk were higher than raw cow’s milk. A study of the potential for sterilization of the imitation milk products, indicated that citric acid and metabisulfite were needed to prevent browning.Item Metadata only Mission report : participatory assessment of the role and nutritional value of aquatic resources in the livelihoods of rural people in Attapeu province, Lao PDR(2002) Jintana Yhoung-aree; Meusch, EricParticipatory appraisal on food, health and nutrition was conducted in three villages of Attapeu province, Lao PDR, namely: Gayeu (near town), Saysi (rural) and Tamoyot (remote). The general objective was to determine the role of aquatic resources in food and nutrition security of rural people in Attapeu province, Lao PDR. Using focus group discussions, profiles were constructed concerning food supple, health problems, daily and seasonal activity patterns, economics and the livelihoods of the villagers. In-depth interviews were also conducted to collect data on morbidity, chronic diseases, health history and seeking behaviors, infant and young child care practices, as well as food practices during pregnancy and lactation. In addition, 208 household members in the three sits participated in an anthropometric assessment. Results of data collection reveal that the villagers have access to a diverse food supply, with aquatic foods – both animal and plant – serving as the mainstay of the household diet. In terms of nutritional deficiencies, stone diseases commonly occur, and evidence exists of other signs that indicate micronutrient deficiencies (e.g., paleness, numbness, failing sight, angular stomatitis, weakness). Signs also were also present pointing to protein energy malnutrition such as edema, thinness, and dry hair, and these were confirmed by the results of anthropometric measurements. Among children aged 0-18 years from Gayeu (near town) 40.3% were underweight, with 9.0% suffering from severe protein energy malnutrition (Z score ≤-3.0 SD). Stunting occurred among 57.2% of Gayeu children, with 24.1% being severely stunted (Z score ≤ -3.0 SD). Wasting was found among 5.8% of the children. Among the rural Saysi sample, 50.3% of the children were underweight, 8.0% were severely malnourished, 63.8% were stunted, 27.6% were severely stunted, and 6.3% were wasted. For the children sampled in remote Tamoyot, 44.8% were underweight, while 6.9% were severely malnourished. Furthermore, 63.8% of the children were stunted, 22.4% being severely stunted, and 4.4% were wasted. The prevalence of those children who suffered from both stunting and wasting was 3.6% for all three areas. Children underfive years were susceptible to all forms of malnutrition. Malnutrition in adults (19-65 years) was 38.1%, 46.4% and 15.5% in Gayeu, Saysi and Tamoyot respectively, with an average of 33.5%. Three time as many women suffered from malnutrition as men (women=78.6% and men=21.4%). Moreover, a statically significant association was found between malnutrition and the onset of illnesses in children (p<.001) and female adults (p<.05), whereas there was no such association for males.Item Metadata only Modulating potential on urethane induced mutation in short term test using drosophila melanogaster or soy milk, soy yogurt and tofu(1999) Kaew Kangsadalampai; Prapasri Laohavechvanich; Chatkaew Sopa; แก้ว กังสดาลอำไพ; ประภาศรี เลาหเวชวานิช; ฉัตรแก้ว โสภาSoybean known for its protein is being recognized as having potential roles in the prevention and treatment of chronic diseases, most notably cancers and heart disease. The study on possible inhibitory effects of soymilk, soy yogurt, and tofu against mutagenicity of any genotoxins are required to support such hypothesis. Three-day old trans-heterozygous Drosophila larva obtained from the virgin ORR;flr3 females and mwh males were transferred to test tubes containing a sample and urethane (URE) for simultaneous feeding study; while in the prefed study, the virgin females and males were mated on medium containing samples to obtain three-day old larva which were brought up on regular medium containing URE. After metamorphosis, the adult flies bearing the trans-heterozygous (mwh+/+flr3) indicated with round wings were examined for the mutant wing spots. The frequencies of total spots from flies fed URE (2,200, 4,500, and 6,700 ppm) with tofu (2 g/tube), soymilk (2 ml/tube), and soy-yogurt (2g/tube) were less than that of URE treated group. Percent inhibitions of induced wing sports in prefed studies were lower than those of simultaneous administration studies. The inhibition calculated as percents reduction according to the concurrent running standard URE (2200 – 6700 ppm) in simultaneous administration studies of tofu, soymilk and soy yogurt are 64 - 77%, 67 – 79% and 43 – 71% respectively; while those of prefed studies are 8 – 73%, 46 – 66% and 31 – 48% respectively. The data indicated that tofu, soymilk, and soy-yogurt decreased the mutagenicity induced by URE. However, all samples could not reduce the mutagenicity of URE to be the value of sample control groups.Item Metadata only Research report on Development of a tool to assess household security of micronutrient rich foods among Bangkok poor dwellers(2003-07) Jintana Yhoung-aree; Wanphen Russameesopaporn; Nattinee JitnarinThe development of a tool to assess security of micronutrient consumption in Bangkok poor population was undertaken in 7 clusters in Klong Tuey slum. The procedure consisted of two stages. First, formative research was conducted in 27 key informants in order to identify the key variables affecting food availability, access, and food utilization. Second, these variables were used in the formulation of the questionnaire. A consultation meeting with the nutrition experts was undertaken to draft appropriate and valid questionnaire. Pretesting of questionnaire was conducted among 205 households. The qualitative and quantitative methods gave the picture of the household profiles, the performance of the assessment tool (validity and reliability) and household food insecurity in Klong Tuey slum. The household size was 4.5, and 49% of households have extended families. The estimation of actual dependency ratio is 0.88. Median value of household income was 11,700 Baht/month. The majority (79%) earned less than 5,000 Baht per month per head. Approximately, 51% of total family income was spent on food. Foods available to the slum residents were diverse. Street foods and take-away foods were perceived as good food and commonly consumed because it was cheap and affordable. These foods were observed to contain less nutrients and were prepared in poor, unhygienic condition. On meal pattern, 49% of the respondents ate 3 meals a day. Among those who skipped meals, lunch was the main meal omitted. Those who ate 3 complete meals, they preferred high-calorie foods, thus consequently they have BMI more than 23.0. The performance of the assessment tool (validity and reliability) showed that 12 out of 21 variables were found reliable with the reliability coefficient of .5176. The factor analysis enabled to explain a variance of the total number of the entered variables as 62.3%. Using methods of rotation called oblimin with Kaiser Normalization, these selected variables showed precise construct validity. Substituting “existence of hunger” to represent “certainty of food acquisition” and “weighted sum score of micronutrient” to reflect “qualitative consumption of micronutrient” as dependent variables, further analysis was tested against the set of the recruited variables. The findings showed that the following have strong effect on ‘hunger’ such as ‘existence of money shortage (p=.00)’ and ‘state of unemployment (p=.01)’ while ‘household size’, ‘actual dependency ratio’, ‘skipping meals’ and ‘presence of chronic illnesses’ proved statistically significant estimation to the ‘weighted sum score of micronutrient consumption’. Importantly, the finding pointed that many crises and anxieties encountered by the respondents have aggravated their living condition. They perceived food supply and acquisition to be relatively of low priority. The results suggested that there is no single measure or indicator of household food insecurity. The program to improve the quality of life of the urban poor should not only focus on household food security alone but to other factors such as economic and social concerns, among others.Item Open Access รายงานทบทวนวรรณกรรมวิจัยและองค์ความรู้สถานการณ์โภชนาการเกินและโรคอ้วนในเด็กปัจจัยสาเหตุและแนวทางการป้องกันในประเทศไทย(2549) อุรุวรรณ แย้มบริสุทธิ์; มหาวิทยาลัยมหิดล. สถาบันโภชนาการ