Publication:
Windrow Composting of Food and Yard Wastes

dc.contributor.authorThanatip Kaewcumfuen_US
dc.contributor.authorSiranee Sreesaien_US
dc.contributor.authorTawatch Prechthaien_US
dc.contributor.authorManote Lexdumrongen_US
dc.contributor.authorWorapot Chalermklinen_US
dc.contributor.authorธนานิป แก้วคำพูen_US
dc.contributor.authorศิราณี ศรีโสen_US
dc.contributor.authorธวัช เพชรไทยen_US
dc.contributor.authorมาโนชญ์ เหล็กดำรงen_US
dc.contributor.authorวรพจน์ เฉลิมกลิ่นen_US
dc.contributor.otherMahidol University. Faculty of Public Health. Department of Environmental Health Sciencesen_US
dc.contributor.otherMahidol University. Office of the President. Division of Physical Systems and Environmenten_US
dc.date.accessioned2021-09-29T08:16:10Z
dc.date.available2021-09-29T08:16:10Z
dc.date.created2021-09-29
dc.date.issued2017
dc.description.abstractOrganic waste from public consumption is a problem for waste management. The university campus in Tambol Salaya, Nakorn Prathom Province, a community with a large population, needed to find effective strategies for sustainable waste management. This study aimed to find a proper solution for two major organic wastes, food and yard wastes. Windrow composting was investigated at different conditions including mixing ratios and aerations in the fi eld experiment for 8 weeks. The organic wastes and composted material samples were analyzed for physical and chemical characteristics including moisture content, temperature, pH, organic matter, total nitrogen, total phosphorus and total potassium. Two way ANOVA analysis and LSD post-hoc test were used for statistical analysis. The results showed that food waste had high nitrogen and moisture content while yard waste had high organic carbon. To compost the organic materials without aeration supply conditions revealed signifi cant difference (p < 0.05) in higher composting temperature while the higher mixing ratio could signifi cantly increase (p<0.05) organic matter. The composting was fi nished at week 8 and composted materials had a lower temperature and neutral pH. The nutrients, nitrogen and phosphorus were increased whereas potassium was slightly decreased, thus they could match with the organic fertilizer standard. The food yard waste ratio of 1:1, without aeration was a suitable organic composting condition. The fi ndings can also be used as an application criterion for other communities which recycle nutrients back to the environment.en_US
dc.description.abstractมูลฝอยอินทรีย์เป็นปัญหาสำาคัญของการจัดการ มูลฝอย วิทยาเขตของมหาวิทยาลัยในตำบลศาลายา จังหวัดนครปฐม มีประชากรมาก จำเป็นต้องมีการ จัดการมูลฝอยอย่างยั่งยืน ศึกษาการจัดการมูลฝอย อินทรีย์คือ มูลฝอยเศษอาหารและมูลฝอยจากสวน หมักแบบกองแถวในการทดลองภาคสนาม 8 สัปดาห์ สภาวะการหมักมีอัตราผสมและการเติมอากาศ แตกต่างกัน วิเคราะห์ลักษณะสมบัติทางกายภาพและ เคมี คือ ความชื้น อุณหภูมิ ค่าความเป็นกรด-ด่าง อินทรียสาร ไนโตรเจนทั้งหมด ฟอสฟอรัสทั้งหมด และโปแตสเซียมทั้งหมด ใช้สถิติ Two way ANOVA และ LSD post-hoc ผลการศึกษาพบว่า มูลฝอย เศษอาหารมีไนโตรเจนและความชื้นสูง มูลฝอยจาก สวนมีอินทรีย์คาร์บอนสูง สภาวะหมักที่ไม่เติมอากาศ ทำาให้อุณหภูมิแถวกองสูงอย่างมีนัยสำคัญ (p < 0.05) ส่วนอัตราการผสมสูงมีนัยสำคัญ ทำให้อินทรียสารสูง (p < 0.05) การหมักสิ้นสุดที่สัปดาห์ที่ 8 โดยวัสดุหมัก มีอุณหภูมิต่ำลงและมีค่าความเป็นกรด-ด่างที่ปานกลาง ธาตุอาหารที่เป็นไนโตรเจนและฟอสฟอรัสเพิ่มขึ้น แต่มีโปรแตสเซียมลดลงเล็กน้อย มีลักษณะสมบัติตาม มาตรฐานปุ๋ยอินทรีย์ แนะนำสภาวะที่เหมาะสำหรับ หมักมูลฝอยอินทรีย์ คือ อัตราส่วนมูลฝอยเศษอาหาร และมูลฝอยจากสวน 1:1 โดยน้ำหนัก แบบไม่เติม อากาศ ผลการศึกษาสามารถใช้แนะนำให้ชุมชนอื่น ซึ่งช่วยนำธาตุอาหารกลับมาใช้ใหม่ในสิ่งแวดล้อมen_US
dc.identifier.citationThai Journal of Public Health. Vol. 47, No. 2 (May-August 2017), 131-141en_US
dc.identifier.issn2697-584X (Print)
dc.identifier.issn2697-5866 (Online)
dc.identifier.urihttps://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/63732
dc.language.isoengen_US
dc.rightsMahidol Universityen_US
dc.rights.holderDepartment of Environmental Health Sciences Faculty of Public Health Mahidol Universityen_US
dc.rights.holderDivision of Physical Systems and Environment Office of the President Mahidol Universityen_US
dc.subjectfood wasteen_US
dc.subjectyard wasteen_US
dc.subjectcomposten_US
dc.subjectnutrienten_US
dc.subjectมูลฝอยเศษอาหารen_US
dc.subjectมูลฝอยจากสวนen_US
dc.subjectการหมักen_US
dc.subjectธาตุอาหารen_US
dc.subjectการหมักแบบกองแถวen_US
dc.titleWindrow Composting of Food and Yard Wastesen_US
dc.title.alternativeการหมักเศษอาหารและมูลฝอยจากสวนแบบกองแถวen_US
dc.typeOriginal Articleen_US
dspace.entity.typePublication
mods.location.urlhttps://he02.tci-thaijo.org/index.php/jph/article/view/86915/76636

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
ph-ar-siranee-2017.pdf
Size:
828.18 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description:

Collections