Publication: Risk factors for underweight children aged 6-24 months in Quang Ngai province, Vietnam
dc.contributor.author | Ho Dae Chien | en_US |
dc.contributor.author | Jiraporn Chompikui | en_US |
dc.contributor.author | Santhat Sermsri | en_US |
dc.contributor.author | เฉียน โฮดัก | en_US |
dc.contributor.author | จิราพร ชมพิกุล | en_US |
dc.contributor.author | สันทัด เสริมศรี | en_US |
dc.contributor.other | Mahidol University. ASEAN Institute for Health Development | en_US |
dc.date.accessioned | 2021-05-17T04:39:18Z | |
dc.date.available | 2021-05-17T04:39:18Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.description.abstract | A cross-sectional study was conducted to examine significant risk factors associated with underweight status among children aged 6-24 months in Quang Ngai province, Vietnam. The study factors included parental socio-demographic factors, maternal knowledge, food provision practices, and maternal and child health care. Multistage stratified sampling was used to select 250 mothers who had children aged from 6 to 24 months. After the mothers consented to participate in this study, they were interviewed using a structured questionnaire. Their children were measured for weight and height. The statistics used were the Chi-square test and multiple logistic regression. Nearly 31 % of the children were underweight. The Chi-square test indicated the following factors separately significantly influenced the likelihood of children being underweight: parental education, family income, child birth weight, maternal knowledge (regarding food provision and child growth monitoring), frequency of essential food provision, orange juice provision, separation of food for children, amount of food eaten, the number of prenatal checkups, medical checkups before delivery, dation of day sleep, washing mother's hands before preparing food, drinking oral rehydration solution, and having latrines. When adjusted for iodized salts and other factors, children who were fed protein inappropriately. had a 2.18 times greater risk of being underweight than those who were appropriately fed. Appropriate feeding programs focusing on protein and iodized salt provision and raising maternal awareness of maternal and child health care should be implemented, especially for high-risk groups to reduce the prevalence of underweight children. | en_US |
dc.description.abstract | การศึกษาแบบตัดขวางนี้เพื่อค้นหาปัจจัยเสี่ยงต่อภาวะน้ำหนักต่ำกว่าเกณฑ์อายุของเด็กอายุ 6-24 เดือน ใน จังหวัดขวังหงาย ประเทศเวียดนาม ปัจจัยที่ศึกษาประกอบด้วย ปัจจัยทางสังคมและประชากรของบิดามารดา ความรู้ของมารดา พฤติกรรมการให้อาหารบุตร การดูแลสุขภาพมารดาและเด็กโดยการสุ่มตัวอย่างแบบชั้นภูมิ หลายขั้นตอนได้ตัวอย่างเป็นมารดา 250 คนที่มีบุตรอายุ 6-24 เดือน สัมภาษณ์มารดาและชั่งน้ำหนักวัดส่วนสูง ของบุตรหลังจากมารดายินยอมเข้าร่วมโครงการแล้ว การวิเคราะห์ข้อมูลใช้การทดสอบไคกำลังสองและการ ถดถอยลอจิสติกพหุคูณ ผลการวิจัยพบว่าร้อยละ 31 ของเด็กอายุ 6-24 เดือนมีภาวะน้ำหนักต่ำกว่าเกณฑ์อายุ การทดสอบไคกำลังสอง แสดงถึงปัจจัยเสี่ยงที่มีนัยสำคัญทางสถิติได้แก่ การศึกษาของบิดามารดา รายได้ครอบครัว น้ำหนักแรกเกิดของเด็ก ความรู้ของมารดาเกี่ยวกับการให้อาหารบุตรและการติดตามตรวจสอบการเจริญเติบโตของเด็ก ความถี่ของการ ให้อาหารที่จำเป็น การให้น้ำส้ม การแยกอาหารสำหรับเด็ก ปริมาณอาหารที่รับประทาน จำนวนครั้งของการฝาก ครรภ์ การตรวจร่างกายโดยแพทย์ก่อนคลอด ระยะเวลานอนกลางวันของบุตร การล้างมือของมารดาก่อนเตรียม อาหาร การดื่มสารละลายน้ำเกลือแร่ของบุตร การมีห้องส้วม จากผลการวิเคราะห์การถดถอยลอจิสติกพหุคูณ พบว่าเด็กที่ได้รับอาหารโปรตีนไม่เพียงพอมีความเสี่ยงของการมีภาวะน้ำหนักต่ำกว่าเกณฑ์อายุ 2.18 เท่าของเด็ก ที่ได้รับอย่างเพียงพอ เมื่อปรับอิทธิพลของเกลือไอโอดีนและปัจจัยอื่นๆ แล้ว โครงการการให้ความรู้ในเรื่องการให้อาหารเด็กอย่างเหมาะสม ควรย้ำในเรื่องการให้อาหารประเภทโปรตีน และอาหารที่มีเกลือแร่ไอโอดีน และควรส่งเสริมให้มีความตระหนักในเรื่องการดูแลสุขภาพมารดาและเด็ก โดย เฉพาะในกลุ่มที่มีความเสี่ยงสูง ทั้งนี้เพื่อลดความชุกของภาวะน้ำหนักต่ำกว่าเกณฑ์อายุของเด็ก | en_US |
dc.identifier.citation | Journal of Public Health and Development. Vol. 11, No.1 (๋Jan-Apr 2013), 3-18 | en_US |
dc.identifier.issn | 1905-1387 | |
dc.identifier.uri | https://repository.li.mahidol.ac.th/handle/20.500.14594/62185 | |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.rights | Mahidol University | en_US |
dc.rights.holder | ASEAN Institute for Health Development Mahidol University | en_US |
dc.subject | nutritional status | en_US |
dc.subject | food provision | en_US |
dc.subject | underweight | en_US |
dc.subject | children aged 6-24 months | en_US |
dc.subject | Vietnam | en_US |
dc.subject | ภาวะโภชนาการ | en_US |
dc.subject | พฤติกรรมการให้อาหารบุตร | en_US |
dc.subject | ภาวะน้ำหนักต่ำกว่าเกณฑ์อายุ | en_US |
dc.subject | เด็กอายุ 6-24 เดือน | en_US |
dc.subject | เวียดนาม | en_US |
dc.title | Risk factors for underweight children aged 6-24 months in Quang Ngai province, Vietnam | en_US |
dc.title.alternative | ปัจจัยเสี่ยงของภาวะน้ำหนักต่ำกว่าเกณฑ์ในเด็ก อายุ 6-24 เดือน ในจังหวัดขวังหงาย ประเทศเวียดนาม | en_US |
dc.type | Original Article | en_US |
dcterms.valid | 2021-05-17 | |
dspace.entity.type | Publication | |
mods.location.url | https://he01.tci-thaijo.org/index.php/AIHD-MU/article/view/7566/23859 |